19 / 03 / 2024

Son 3 yılda yabancılara satılan gayrimenkuller meclis gündeminde!

Son 3 yılda yabancılara satılan gayrimenkuller meclis gündeminde!

2006-2018 arasında, yıl bazında ülkemizde yabancı gerçek ve tüzel kişilere satılan gayrimenkuller meclis gündemine taşındı. CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak bu gayrimenkullerin sayısını sordu...



Son 3 yılda yabancılara satılan gayrimenkuller meclis gündeminde!

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, yabancılara satılan taşınmazlara ilişkin olarak Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılması istemiyle soru önergesi hazırladı.

CHP'li Budak önergesinde "Ekonomik krizde acil kaynak telaşıyla yabancılara Türkiye'den taşınmaz satışı teşvik edilmektedir. Türk vatandaşlığını hak etmek için satın alınması gereken asgari taşınmaz bedeli 1 milyon dolardan 250 bin dolara indirilmiştir. Yabancıya konut satışlarının döviz kazandırıcı işlemler kapsamında sayılmasına yönelik çalışma yapıldığı da basma yansımıştır. Ege ve Akdeniz'de bazıları kamunun elindeyken tasfiye edilen çok değerli koylardaki tesislerin Katarlılara satılacağına dair iddialar gittikçe artmaktadır. Boğazın incisi onlarca yalıya Katar ve Dubai emirliklerinden taliplerin olduğu bilinmektedir. Bahse konu 30 civarındaki yalı ise tarihi eser niteliğindedir." dedi.

19. yüzyılın ortalarında Avrupa devletlerinden borç almaya başlayan Osmanlı Devleti de ağır borç yükünün faizi altında ezilince bu yöntemi uyguladığını hatırlatan Budak, "Abdülaziz 1867’de çıkardığı kanunla borç veren yabancıların alacaklarına karşılık toprak edinmelerini olanak sağlayan kanunu çıkarmıştır. Tarihi belgeler, Cumhuriyet öncesinde Ege bölgesinde 6 milyon dönüm arazinin yabancıların eline geçtiğini göstermektedir." dedi.

Önergesinde "Tarihi süreçler bize acı şekilde göstermiştir ki; egemenliğin üzerine kurulduğu vatan toprağı bağımsızlığın, özgürlüğün temelidir ve dönemsel krizlerde günü kurtarma politikalarına heba edilemez. Cari işlemler ve bütçe açığını finanse etme kaygısıyla yabancılara ölçüsüz ve orantısız satışlarla topraklarımız üzerindeki egemenlik hakkımız riske atılmamalıdır." diyerek devam eden Budak 3 soru sordu.

Budak'ın soruları

1. 2006-2018 arasında, yıl bazında ülkemizde yabancı gerçek ve tüzel kişilere ne kadar taşınmaz satılmıştır? Bu satışların ne kadarı arazi (toprak] satışı olarak gerçekleşmiştir?

2. Ülkemizde yabancı gerçek ve tüzel kişiler üzerine kayıtlı toplam taşınmazların (ana taşınmaz ve kat mülkiyeti olarak) miktarı ne kadardır? 81 il bazında yabancı gerçek ve tüzel kişilere satılan taşınmazların miktarları nedir?

3. Yabancı gerçek ve tüzel kişilere satılan taşınmazların ülkelere göre dağılımı (taşınmaz sayısı ve metrekare olarak) nasıldır?

 


Geri Dön