28 / 03 / 2024

Son bir yıllık konut satışları İstanbul'da yüzde 4 azaldı!

Son bir yıllık konut satışları İstanbul'da yüzde 4 azaldı!

EVA Gayrimenkul Değerleme'nin her ay düzenli olarak gerçekleştirdiği sektör analizine göre konut satışlarında İstanbul'da %4, İzmir'de %0,4 azalma kaydedilirken, Ankara'da %27 oranında artış yaşandığı belirtiliyor.



EVA Gayrimenkul Değerleme'nin her ay düzenli olarak gerçekleştirdiği sektör analizine göre Türkiye genelinde konut satışlarında 2016 Haziran sonu itibariyle geçen yılın aynı dönemine kıyasla %0,67 oranında azalma görülüyor. Raporda Haziran sonu itibariyle geçen yıla kıyasla konut satışlarında İstanbul'da %4, İzmir'de %0,4 azalma kaydedilirken, Ankara'da %27 oranında artış yaşandığı belirtiliyor.


Değerleme sektörünün önde gelen kuruluşlarından EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A.Ş., her ay gayrimenkul sektörünün nabzını tuttuğu Periskop Analiz'in 2016 Temmuz ayı raporunu açıkladı. Rapora göre Haziran ayı itibariyle son bir yıllık süreçte, konut kredisi kümülatif değişimi %10 artış gösteriyor. Geçen yılın aynı döneminde %20 büyüyen konut kredileri bu yıl %10 büyümeyi başarmış bulunuyor. Raporda kredi miktarının 2016'nın üçüncü çeyreğinde yeniden hareketleneceği öngörülüyor.


Periskop Analiz'in 2016 Temmuz verilerini değerlendiren EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, 2016 Haziran sonu itibariyle Türkiye genelinde toplam konut satışlarında geçen yılın aynı dönemine kıyasla %0,67 oranında düşüş olduğunu, ipotekli konut satışlarının ise yaklaşık %17 oranında azaldığını belirtiyor.


Ankara yükselişte, İstanbul ve  İzmir  düşüşte

Yazıcı, 2015 Haziran sonu itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine göre %21 artış gösteren konut satışlarının son iki yılın aynı döneminde yaklaşık %20 artış gösterdiğini ifade ediyor. İstanbul’da konut satışlarının 2016 yılı Haziran sonu itibariyle, 2015 senesinin aynı dönemine göre yaklaşık %4, İzmir'de %0,4 oranında azaldığını belirten Yazıcı, Ankara'da ise %27 oranında artış gösterdiğini kaydediyor. Yazıcı, 2016 Temmuz verileri itibariyle konut satışlarının biraz daha azalması ya da aynı seviyelerde seyretmesinin beklendiğini söylüyor.


Rapora göre kullanıcı için konut kredisindeki maliyetlere bakıldığında, Temmuz ayında 10 yıllık vadede kredi maliyetlerinin aylık %1,08 ila %1,25 arasında değiştiği görülüyor. Bankalar arasında farklılık olmakla birlikte 100 bin TL tutarında kredi için aylık ödemelerin 10 yıllık vadede 1.491 TL, 5 yıllık vadede ise 2.273 TL dolayında seyrettiği belirleniyor. Takipteki kredilerdeki değişime bakıldığında ise 2016 Haziran ayında, konut kredileri içinde takipteki konut kredi miktarının sadece %0,49 düzeyinde olduğu, söz konusu oranın 2015 Haziran ayında %0,46 olduğu kaydediliyor. Periskop Analiz'in verilerine göre takipteki kredilerin toplam kredi hacmi içindeki büyüklüğünün kredi miktarıyla aynı hızda büyümemesi Türkiye için olumlu bir gösterge olarak değerlendiriliyor.




Haber Ekonomist Dergisi'nde şu şekilde yer aldı;


EVA Gayrimenkul Değerleme'nin her ay düzenli olarak gerçekleştirdiği sektör analizine göre. Türkiye genelinde konut satışlarında Haziran sonu itibariyle geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,67 oranında azalma görülüyor. Raporda Haziran sonu itibariyle geçen yıla kıyasla konut satışlarında İstanbul'da yüzde 4. İzmir'de yüzde 0.4 azalma kaydedilirken, Ankara'da yüzde 27 oranında artış yaşandığı belirtiliyor. Periskop Analiz 2016 Temmuz ayı raporuna göre, haziran ayı itibariyle son bir yıllık süreçte, konut kredisi kümülatif değişimi yüzde 10 artış gösteriyor. Geçen yılın aynı döneminde yüzde 20 büyüyen konut kredileri, bu yıl ancak yüzde 10 artış gösterebildi. Raporda kredi miktarının bu yılın üçüncü çeyreğinde yeniden hareketleneceği öngörülüyor. 


Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, Temmuz verileri itibariyle konut satışlarının biraz daha azalması ya da aynı seviyelerde seyretmesinin beklendiğini söylüyor. Rapora göre kullanıcı için konut kredisindeki maliyetlere bakıldığında, Temmuz ayında 10 yıllık vadede kredi maliyetlerinin aylık yüzde 1,08 ila yüzde 1,25 arasında değiştiği görülüyor. Ancak geçen haftadan itibaren 5 yıl vadeli kredilerde aylık oranlar yüzde 0,82 düzeyine kadar düşürüldü. Bu düşüşün etkilerine ilişkin haberimizi iç sayfalarda bulabilirsiniz.


Ekonomist


Geri Dön