25 / 04 / 2024

Son dakika haberi! Borcunu yapılandırana ek maliyet yok!

Son dakika haberi! Borcunu yapılandırana ek maliyet yok!

İş dünyasında, milyonlarca şirketi kapsayan "işletme kayıtlarının düzeltilmesi, matrah ve vergi artırımı, stok düzeltme bayanı, kasa-ortaklar cari hesaplar düzeltmeleri, işletme aktifindeki taşınmazların kayıtlı değerinin yükseltilmesi" düzenlemeleriyle derin nefes aldı.



Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi matrahı ve vergi artışı başta olmak üzere yeniden yapılandırma için başvuran vatandaşların endişelerine açıklık getirerek, ek bir masraf olmayacağı mesajını verdi

A Haber'de yer alan habere göre; Artan matrah nedeniyle geçici vergi hesaplanmayacak ve tahsil edilmeyecektir.

BORCUNU YAPILANDIRANA EK MALİYET YOK

Vergi matrahı, vergi arttırıcılar tarafından ilgili vergi dairelerine yapılacak bildirim ve beyannameler vergi türü incelemesinde veri olarak kullanılmayacaktır.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın tebliğine göre matrah ve vergi artışı sonucunda hesaplanan veya ödenen vergiler, gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider ve gider unsuru olarak dikkate alınmayacaktır.

 Son dakika haberi! Borcunu yapılandırana ek maliyet yok!

DÜZENLEMEDE NELER VAR?

İş dünyası, milyonlarca şirketi yakından ilgilendiren "işletme kayıtlarının düzeltilmesi, matrah ve vergi artırımı, stok düzeltme bayanı, kasa-ortaklar cari hesaplar düzeltmeleri, işletme aktifindeki taşınmazların kayıtlı değerinin yükseltilmesi" düzenlemeleriyle nefes aldı. Yapılandırma yasasıyla 2016-2020 arası için öngörülen matrah artırımında bulunan mükelleflerin 2021'e devreden zararlarının yüzde 50'si siliniyor.

Dava aşamasında kesinleşen alacaklar da yapılandırılırken, bu kapsamda hesaplanan vergiler ikişer aylık dönemlerde 6 eşit taksitte ödenebilmektedir. Yasa hem vatandaşlar için hem de işletmeler için yeni bir sayfa açma olanağı sağladı.

 Son dakika haberi! Borcunu yapılandırana ek maliyet yok!

BİLDİRİLMESİ GEREKİYOR

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan tebliğe gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine, işletmelerinde mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan makine, teçhizat, emtia, demirbaş kayıtlarını fiili duruma uygun hale getirme olanağı sağlıyor.

İnşaat işletmeleri ayrıca varsa inşa edilmiş ve emtia niteliğindeki taşınmazları ile üretimde kullandıkları demir, çimento, tuğla gibi ilk malzeme, malzeme veya yarı mamülleri de raporlanabilecek.

 Son dakika haberi! Borcunu yapılandırana ek maliyet yok!

YAPILANDIRMAYA KİMLER BAŞVURABİLİYOR?

Bu kıymetlerin kayda alınmasına imkân veren düzenleme bütün gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerini içine alıyor. Uygulama kapsamına; ferdi işletmeler, adi ortaklıklar, kolektif şirketler, adi komandit şirketler, sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, iş ortaklıkları dâhil bulunuyor.

Bu kapsamda yer alan işletmeler, kayıtlarında yer almayan bu eşya ve demirbaşları KDV yönünden bağlı oldukları vergi dairesine beyanname ve ekinde sunacakları envanter listesi ile bildirmek zorundadırlar. 31 Ağustos'a kadar (bu tarih dahil) İşte bu aşamada Envanter listesi olmayan beyannameler kabul edilmeyecek.

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor! Yapılandırma bugün başlıyor!

Borcu olanlar dikkat! Fatura öderken indirim kolaylığı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön