23 / 04 / 2024

SRC Yapı 25 milyon dolar ciro hedefliyor!

SRC Yapı 25 milyon dolar ciro hedefliyor!

Ortadoğu ve Balkanlar başta olmak üzere 40’a yakın ülkeye ihracat yapan SRC Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Sürücü, 2017’de buradan 25 milyon dolar ciro hedefliyor.



TÜRKİYE’DEKİ jakuzi, küvet, sauna ve duş sistemleri pazarının yüzde 60’ına hükmeden SRC Yapı, büyümeye devam ediyor. Ukrayna’nın en büyük yapı marketi EpiCentre ile el sıkıştıklarını söyleyen SRC Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Sürücü, 2017 yılında sadece bu pazardan 25 milyon dolar ciro hedeflediklerini belirtti. Bu yılki planları arasında İtalya ve Fransa pazarlarına açılmanın da olduğunu dile getiren Sürücü, 2016 ciro hedeflerinin ise 200 milyon lira olduğunu açıkladı.


Yurtiçi ve yurtdışından kendileriyle irtibata geçen çok sayıda bürokrat ve üst düzey yönetici olduğunu ifade eden Sürücü, “Devlet bürokrasisinde görevli ve üst düzey kurum yöneticilerinin birçoğunun evinde, ofisinde bizim ürünlerimiz, malzemelerimiz bulunuyor.


Türkiye’de makam odalarında saunası olan bürokratlar, işadamları var” dedi. Sanatçılardan Coşkun Sabah, Funda Arar, İbrahim Erkal’ın Hydromix jakuzi satın aldıklarını söyleyen Sürücü, en pahalı ürünlerini ise Katar’a gönderdiklerini belirtti. Sürücü, “El işçiliği ve ahşabın yoğun olarak kullanıldığı ürünleri daha çok tercih ediyorlar. Büyük ihtimalle ürünlerimizi şeyhlere, prenslere satıyorlar” diye konuştu.


 Sekiz yıl öncesine kadar ithalatçı bir şirkettiniz. Ne oldu da üretime başladınız?


- Yıllarca Çin’de ürün getirip sattık. Ancak yurt dışındaki firmaların ürünlerinin kalitelerini denetleyemediğimizden dolayı üretime başladık. Çünkü ithal ettiğimiz ürünlere 2 yıl garanti veriyorduk. Ama 6 ay sonra müşterilerden şikâyetler geliyordu. Üretime başladığımızdan bu yana geri dönüşümde bir sıkıntı yaşamıyoruz. Bu da bizi rakiplerimizden farklılaştırıyor. Akrilik grubunda üretim yapıyoruz. Hammaddeden başlayıp jakuzi, küvet, duş sistemleri ve saunalar üretiyoruz.


Üretime başlamanın kalite- kontrolü sağlamak dışında avantajları nedir?


- Dünya artık Çin’den bıktı. Büyük perakende zincirleri de yüzünü Türkiye’ye döndü. Bu nedenle üretime geçmek bizim için avantaj haline geldi. Ancak hâlâ Çin’le rekabet sıkıntımız var. Çünkü bizim sektörde ürünlerin sağlığa zararlı olup olmadığını denetleyen bir mekanizma yok. Devletin denetim mekanizmaları sayesinde pazara sağlıksız Çin ürünlerinin ve ara mamullerin girmesini engelleyebiliriz. Ama devletimiz de çok sıkı bir denetim sağlayabilmiş değil.


Fabrikanın üretim kapasitesi nedir?


- Türkiye ve coğrafyanın sektördeki en büyük entegre tesisini kurduk. 40 bin metrekare kapalı, 5 bin metrekare de açık alanımız mevcut. Fabrikanın günlük kapasitesi adetsel bazda 4 bin takım. Ama şu anda tam kapasite çalışmadığımızdan günlük 2 bin takım üretiyoruz. Atıl kapasitemizdeki hat yatırımlarını Çin ve Avrupa pazarı için yaptık. Çünkü Türkiye pazarı bizim kapasitemizin altında. 2015’te sadece Ar-Ge’ye 2 milyon lira yatırım yaptık.


Jakuzi, küvet, sauna ve duş sistemleri pazarının ne kadarına hakimsiniz?


- Pazarının yüzde 60’ına hakimiz. Bu da 150 milyon liralık bir büyüklüğe denk geliyor. Pazarın tamamı ise adetsel bazda 750 milyon lira civarında. Geçen yılı 150 milyon lira ciroyla kapattık. 2016 ciro hedefimiz ise 200 milyon lira.


Bu yıl ihracat yaptığınız ülkelere yenileri eklenecek mi?


- Şu anda başta Ortadoğu ve Balkan ülkeleri olmak üzere 40’a yakın ülkeye ihracat yapıyoruz. 2015’te ciromuzun yüzde 10’u ihracattan geldi. Bu yıl ise ilk çeyrekte cironun yüzde 20-25’i ihracat. Bu hızda gidersek yıl sonunda geçen yıla göre yüzde 100 bir büyüme olacak. Bu ay itibarıyla Ukrayna’nın en büyük yapı marketi EpiCentre ile anlaştık. Toplamda 58 mağaza ve 30 bin çalışanı var. Tek kat üzerine 105 bin metrekarelik en büyük mağazalarının tüm reyonlarını görmek isterseniz 17.5 km. yürümeniz gerekiyor. 2017’de bu pazardan 25 milyon dolar ciro hedefliyoruz. Ayrıca bu yıl İsrail, Lübnan, Ürdün, Kongo, Malta, Yemen’e de ürün göndermeye başladık. Fransa ve İtalya ile de görüşme halindeyiz.


 En pahalı ürünlerinizi kimler alıyor?


- Katar’la çok yoğun çalışıyoruz, orada toptan elit mağazaları olan kişilere satış yapıyoruz. En pahalı ürünlerimizi onlar alıyorlar. El işçiliği ve ahşabın yoğun kullanıldığı ürünler. Onlar da ürünlerimizi şeyhlere, prenslere satıyorlar. Yurtiçi ve yurtdışından bizimle irtibata geçen çok sayıda üst düzey yönetici ve bürokrat var. Devlet bürokrasisinde görevli ve üst düzey kurum yöneticilerinin birçoğunun evinde, ofisinde bizim ürünlerimiz, malzemelerimiz bulunuyor. Türkiye’de makam odalarında saunası olan bürokratlar, işadamları var. Sanatçılardan da Coşkun Sabah, Funda Arar, İbrahim Erkal Hydromix jakuzi aldılar.


Hep İstanbul’a 5 bin ürün verilecek


YURT İÇİ ve yurt dışındaki inşaat projelerine ürünler verdiklerini söyleyen Abdurrahman Sürücü, “Daha önce Batışehir ve Kristal Şehir projelerinde yer aldık. Bu yıl ise 2 bin 200 konuttan oluşan Hep İstanbul’la anlaştık” dedi. Proje için 5 bin civarında ürün vereceklerini belirten Sürücü, görüştükleri başka markalı konut projelerinin de olduğunu ifade etti.


İç pazarda modern tasarımlar revaçta


KİŞİYE özel pembe, siyah, altın sarısı renklerde ve taşlı ürünler de ürettiklerini belirten SRC Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İ. Murat Semiz, “Hammaddede bizde olduğu için istediğimiz renklerde ürün yapabiliyoruz” dedi. Taşlı ürünleri Arap baharından önce en çok Arapların satın aldığını söyleyen Semiz, Türkiye’de ise ahşap ağırlıklı ve modern tasarımlı ürünlerin daha çok talep gördüğünü ifade etti. Semiz, “Kişiye özel teak ağacından paket saunalar da yapıyoruz. Yarım saatte kuruyoruz, taşınırken de alıp götürebiliyorsunuz” diye konuştu. Çin’de düzenlenen fuarlarda sürekli ürünlerinin taklitlerine rastladıklarını belirten Semiz, “Her yıl onların yapamayacağı bir ürün geliştirerek farklılaşmaya çalışıyoruz” dedi.




Yeni Yüzyıl


Geri Dön