29 / 03 / 2024

Sterlin dibi görecek! Bu haberi okumadan yatırım yapmayın

Sterlin dibi görecek! Bu haberi okumadan yatırım yapmayın

Ekonomistler, İngiltere'nin sert bir resesyona girmesiyle sterlinin ABD doları karşısında rekor seviyelere gerileyeceğini iddia etti.



Sterlin dibi görecek! Bu haberi okumadan yatırım yapmayın

Yatım ve finans şirketi Capital Economics’in danışmanlarına  göre, sterlin gelecek yılın ortasına kadar 1,05 dolara düşecek.

Peşpeşe gelen karamsar tahminler, İngiltere ekonomisinin kırılganlığının boyutlarını gözler önüne seriyor.

Küresel gaz fiyatlarının rekor seviyelere yükselmesiyle körüklenen tarihi enflasyon artışının, Birleşik Krallık yaşam standartlarına rekor düzeyde etki etmesi bekleniyor.

Capital Economics, enflasyon darbesinin, uluslararası muadillerine kıyasla Birleşik Krallık'ta daha keskin bir durgunluğu tetikleyeceğini ve yatırımcıların sterlin bazlı varlıklarını terk etmesine yol açacağını belirtti.

Ekonomist Paul Dales ise, "Birleşik Krallık'ın (zaten) resesyona girdiğini, ABD'nin ise bir durgunluktan kaçınabileceğini" düşündüğünü ifade etti.

Dales, “İngiltere’deki toptan gaz fiyatlarındaki artış, risklerin İngiltere'de daha derin ve daha uzun bir durgunluğa doğru evrildiğini gösteriyor” diye ekledi.

STERLİN ÜZERİNDEKİ BASKI ARTIYOR

Yatırımcılar, ABD Merkez Bankası'nın hızlı faiz artırım döngüsünden yararlanmak ve kendilerini küresel ekonomik yavaşlamadan korumak için dolara yöneldi ve sterlin üzerindeki baskı daha çok arttı.

Derecelendirme kuruluşu Moody's dün 2022 ve 2023 G20 büyüme tahminlerini sırasıyla altı ve sekiz puan düşürdü.

İngiltere Merkez Bankası faizleri 0,1'den yüzde 1,75'e yükseltirken FED, Mart ayından bu yana 225 baz puan faiz artırdı ve 21 Eylül'de art arda üçüncü 75 baz puanlık artış yapması bekleniyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön