24 / 04 / 2024

Stratonikeia Antik Kenti restore edilecek!

Stratonikeia Antik Kenti restore edilecek!

Muğla'nın Yatağan ilçesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Stratonikeia Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında 2015 yılında 202 eser ortaya çıkarıldı, "Batı Caddesi"nde de erken Bizans dönemine ait 40 mezar bulundu.



UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Stratonikeia Antik Kenti'nde gün ışığına kavuşan yapılar, 3D teknolojisiyle ziyaretçileri zamanda yolculuğa çıkaracak.Birçok medeniyete ev sahipliği yapan, dünyanın en büyük mermer kentleri arasında gösterilen Stratonikeia Antik Kenti'ndeki 2015 yılı kazı çalışmaları tamamlandı.Kazı başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Stratonikeia'nın "aşkın ve gladyatörlerin kenti" olarak bilindiğini söyledi.Antik kentin birçok bölgesinde kazı çalışması yürütüldüğünü dile getiren Söğüt, Helen, Roma, Bizans, Anadolu beylikleri, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinden kalan yapıların bir bütün olarak korunduğunu ifade etti.Söğüt, kentte yürütülen kazı çalışmalarında şehrin giriş kapısından imparatorlar tapınağına, Roma hamamından Türk evine kadar her yapıyı aşamalar halinde gün yüzüne çıkardıklarını belirterek, 2015 yılında kazı, konservasyon ve restorasyon çalışmaları gerçekleştirdiklerini bildirdi.


Kentteki yapıları bir bütün olarak korumaya çalıştıklarını anlatan Söğüt, "2015 yılı içerisinde kentte yürütülen kazı çalışmalarında 202 eser bulundu. Eserleri kazı çalışmalarının tamamlanmasının ardından Muğla Müzesi'ne teslim ettik. Buradaki yapılar oldukça görsel ve gösterişli. Buluntular da zaten kentin kendi tarihsel bütünlüğüyle bize önemli bilgiler veriyor" diye konuştu.

"2016'da hem kazı hem restorasyon olacak"

Stratonikeia Antik Kenti'ndeki Beylikler Hamamı'nın da "Stratonikeia Beylikler Dönemi Selçuk Hamamı Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon Projesi" ile turizme kazandırılacağını vurgulayan Söğüt, şu bilgileri aktardı:"Tarihi 600 yıla kadar uzanan Beylikler Hamamı'nın tahrip olmaması için hazırlanan çalışmalar ile üst kısımları cam ile kapatılarak iç kısımları ziyaretçiler tarafından gezilebilecek. Şaban Ağa Camisi de valiliğimizin destekleri ile restore edilecek. Böylelikle kentin girişinde Şaban Ağa Camisi, Beylikler Hamamı, Köy Meydanı da dahil gelişim dokusuyla bütünü ayağa kaldırmış olacağız. Bu yıl İmparatorlar Tapınağı'ndaki çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Kentin tarihsel bütünlüğü ve yapısı gereği Antik Dönem'den günümüze her döneme ait kalıntılar da var."

"Stratonikaia daha çok tanınacak"

Söğüt, sevindirici gelişmelerden birinin, Stratonikeia Antik Kenti'nin kentsel dokusuyla UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne girmesi olduğunu belirterek şöyle devam etti:"Bu bizim için son derece sevindirici. Biz kentin daimi listeye girmesi için çalışmalarımızı aralıksız bir şekilde devam ettiriyoruz. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile birlikte yürüttüğümüz karşılama merkezi ve kentin koruma amaçlı imar planı çalışmaları sürüyor. Bunlar tamamlandığında aynı şekilde kalıcı listeye başvuracağız."

"Ziyaretçilere 3D ile görsel şölen sunulacak"

Stratonikeia Antik Kenti'nde yapımı süren karşılama merkezinin tamamlanmasıyla ziyaretçi sayısında büyük bir artış yaşanmasını beklediklerini anlatan Söğüt, çevre düzenleme çalışmalarının sürdüğü antik kentte Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce yapılan ihalenin ardından başlayan projenin en önemli ayağının, turistlerin kente giriş yapacağı ve ihtiyaçlarını karşılayabileceği karşılama merkezi olduğunu söyledi.

Söğüt, Çalışmalar tamamlanıp yapılar ayağa kaldırıldığında ziyaretçilerin kentin merkezinde birçok yapı elemanını görebileceğini dile getirerek şunları kaydetti:"Kentin birçok noktasını 3D ile ayağa kaldırdık. Ziyaretçiler kenti gezmeden önce 3D ile İmparatorlar Tapınağı, Batı ve Kuzey Caddesi'ni, Spor Okulu'nu ayağa kalkmış halde izleyecekler. Ziyaretçiler Osmanlı dönemi yollarında yürürken yapıların eski halini 3D ile gördüklerinde daha mutlu oluyor, yapıları daha iyi algılıyorlar. Bunun için her yıl kentin bir yapısını 3D ile ayağa kaldırıyoruz. Böyle olunca kente gelen ziyaretçiler bizim duyduğumuz heyecanın aynısını duyuyor."


Aliağa Ekspres Gazetesi


Geri Dön