28 / 03 / 2024

Stüdyo daireler tamamen tarih oldu!

Stüdyo daireler tamamen tarih oldu!

Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe giren yeni imar yönetmeliğiyle yapımı durdurulan stüdyo daireler artık tamamen tarih oluyor. Kira getirisi isteyen yatırımcılar son dairelere büyük talep gösterince 1 senede hem stüdyoların fiyatı arttı hem de stok bitme noktasına geldi.



Posta Gazetesi'nde Meltem Kara'nın haberine göre stüdyo yani 1+0 olarak bilinen daireler tamamen tarih oluyor. 1 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe giren imar yönetmeliği ile stüdyo dairelerin yapımı yasaklandı. Bu tarihten sonra yapılan binalarda stüdyo daire yapılmasına izin verilmedi.

Kira getirisi sebebiyle yatırım amaçlı konut alanların tercih olan stüdyoların yapımı yasaklanınca son dairelere de ilgi oldukça arttı. Son 1 senede piyasada bulunan stüdyo daire stoku tükenmek üzere... 

2 binden az stok

Firmaların elinde bir elin parmağını geçmeyecek sınırlı sayıda daire kaldı. Konut üreticisi firmaların stüdyo daire stoklarına yönelik olarak yapılan araştırmada, şu anda piyasada 2 bin adetten az stüdyo daire bulunduğu öğrenildi. Toplam konut stoku içinde bu rakam da yok denecek kadar az. Öyle ki REIDIN-GYODER'in son raporunda stokta kalan metrekare dağılımına bakıldığında da stüdyo dairelerin oranı yüzde 1 olarak dikkat çekiyor.

Fiyatları arttı

1+0 daireler yasaklanmadan önce, fiyatları artmaktan ziyade geriliyordu. REIDIN-GYODER'in 2016-2017 Ekim rakamlarına bakıldığında stüdyo dairelerin fiyatı 1 yılda yüzde 0.05 geriledi.

Fakat yeni imar yönetmeliğinin yürürlüğe girdiği tarih olan 1 Ekim 2017 tarihinden itibaren son daireleri almak isteyenler talep gösterince fiyatlar artışa geçti. 2017-2018 Ekim döneminde stüdyo daireler yüzde 3.78 değerlendi. Talebi artınca da stüdyolar getiride 1+1, 2+1 ve 3+1 konut tiplerine fark attı.

Talep 1+1'e kaydı

Yeni imar yönetmeliği konutlarda en küçük dairenin 1 oda 1 salon ve en az net 28.50 metrekare olmasını şart koştu. Son 1 senede piyasadaki stüdyo dairelerin tükenmesi, kira getirisi için daire alanların talebinin 1+1 dairelere yönelmesini sağladı. Diğer daire tiplerine göre daha fazla değer kazanan, kiraya verilmesi daha kolay ve fiyatı daha uygun olan 1 oda 1 salon daireler şu anda yatırımcıların gözdesi konumuna geldi.

Stüdyo daireler artık yasak!


Geri Dön