29 / 03 / 2024

Suat Altın İnşaat Maslak'ta arsa çalışmalarına devam ediyor!

Suat Altın İnşaat Maslak'ta arsa çalışmalarına devam ediyor!

Suat Altın İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Kılınç, Türkiye'deki konut sektörü, sektörün gidişatı, inşaat sektörünün geçmişi ve geleceği, önümüzdeki süreçte yapılması gerekenleri anlattı..



Türkiye'deki konut sektörü, sektörün gidişatı, inşaat sektörünün geçmişi ve geleceği, önümüzdeki süreçte yapılması gerekenler ve sporla ilgili görüşlerini Aytül Vidinlioğlu sordu Suat Altın İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi ve Ceo'su Sedat Kılınç cevapladı. 


Konut sektörüne girmenizin özel bir nedeni var mı? 

Konut sektörü herkesi ilgilendiriyor. İnsanların en değerli zamanlan aileleriyle birlikte konutlarda geçiyor. Biz konut sektöründe öncelikle iyi bir yapı, iyi bir eser hem memleketimize hem de ülkemize kazandırmak için bu sektöre girdik. Sonuçta bir eser ortaya çıkıyor. Bu eseri ortaya çıkarıp sonucunda da memnuniyet aldığımızda bizi çok mutlu ediyor. O yüzden sektörü çok severek yapıyoruz. 


Son yıllarda konut sektörünün seyri değişti. Önceden insanlarda konut alırken "başımı sokacak bir evim olsun" mantığı vardı. Son dönemde insanların konut standardı arttı. Aslında sadece bir konut değil bir yaşam alanı, tüm aile için yaşanabilir yeşil alanlar ve lüks konutlar oluşmaya başladı. Taleplerde bu yönde geldi. Konut projeleri büyüdü. Bir blokluk projeler artık eskide kaldı. Daha büyük daha yaşanılabilir daha çok sosyal donatısı olan konutlara doğru yöneldiler. 


STATİK AÇIDAN GÜÇLÜ OLMAYAN KONUTLAR

Kentsel dönüşümün çok önemli iki noktası var. Birincisi daha önceden yapılan yapılarda birçok denetime tabi tutulmamış, deprem noktasında dayanıksız yapılar var. Sonuç itibariyle de insan hayatını çok ilgilendiren bir konu var. Özellikle ülkemizin birçok bölgesi deprem fayları üzerinde olduğu için İstanbul'dan başlayarak bu konuda çok daha hızlı ve çok daha ciddi önlemler alınması gerekiyor. 25-30 yıl öncesinde yapılan yapıların birçoğunda denetimlere tabi olmayan statik açıdan güçlü olmayan konutlardı. Öncelikle işe bu konudan bakmak lazım. Ülkemizde çok farklı bir inşaat sektörü oluştu. Bir de kentsel dönüşüm oluştu. 


GENİŞ ÇÖZÜMLER ÜRETİLMELİ 

İkinci açıdan bakacak olursak geri dönüşüm için daha yaşanabilir, daha çok sosyal donatısı olan, yeşil alanların bol olduğu, otopark sıkıntılarının olmadığı, insanların güvenlik içinde yaşayabileceği alanların oluşması kentsel dönüşümde ikinci noktadır. İmar noktasında kentsel dönüşüm projelerinde daha geniş çözümler üretildiği takdirde bu tarz konutlara da dönüşmüş olur. Aslında kentsel dönüşümde ülke genelinin gündeminde olması gereken insan hayatı için birinci öncelikle bu konuda hassasiyet gösterilmesi ve bu konutlar dönüştürülürken de yeni yapılacak projelerin daha kapsamlı ve detaylı olması gerekiyor. Bunlarla ilgili yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğini düşünüyorum. 


YENİLENEBİLİR ENERJİ ZORUNLU OLMALI 

Projelerin imar planlan hazırlanırken büyük çapta birçok alanın bulunabileceği projeler haline dönüşmesi gerekiyor. Kentsel dönüşümle birlikte ülkemizin sosyaliteye olan ihtiyacım bu şekilde çözmek gerekiyor. Diğer önemli nokta ise yenilenebilir enerji, ülkemiz enerji bakımında dışa bağımlı bir ülke ve son dönemde hükümetimizin yaptığı birçok proje var. Her projede yenilenebilir enerji ile enerji bağımlılığımızı azaltabiliriz. Kentsel dönüşümle birlikte yenilenebilir enerji de zorunlu hale geldiği takdirde aslında ülkemizin geleceğine yönelik çok ciddi bir yatırım yapmış oluruz. 


Günümüzde konut ihtiyacının farklılığı ve çekirdek aile yapımız değişti. Ebeveynle birlikte yaşam neredeyse bitti. Artık gençlerimiz kendi evlerinde kendi özgür iradeleriyle ve özgür bir şekilde yaşamak istiyorlar. Tabii o zaman da yeni konut ihtiyacı ortaya çıktı. Bu da ülkemizde yıllık yapılan evlilik sayısına, kentlerin aldığı göçlere baktığımızda aslında bir arz fazlası yok tam tersi eksik var. Ama bunun konut edinebilir kısmı var. Yani gençler ev alabiliyorlar. Maddi imkanı olan herkes ev almak istiyor. Bir de maddi imkanı buna elvermediler var. Genelde ev alan yaş kesimi 30 ve üzerindeki kesim. Son dönemde sayın başbakanımızın açıkladığı ilk defa konut alacaklara bir hesap açarak devletin bir katkısı olacak. Bu tarz katkılar özellikle gençlere, yeni evlere ve yaş ortalamasına katkıda bulunacağım ve onlarında konut almalarına destek olacak. Anadolu'daki fiyatlar oldukça makul fakat büyükşehirlere bakacak olursak fiyatlar farklılaşabiliyor. 


ONLARIN DA İSTEDİĞİ BUYDU 

Ülkemizin son yıllarda büyük bir ivmesi var. Dünya ülkeleri üzerinde ciddi bir itibarı var. Ama 2014 yılı başında ülkemize diretilen bazı olaylardan dolayı aslında güven ortamında bir zedelenme oldu. Onlarında istediği buydu. Bugüne kadar çok başarılı ve iyi derecede büyüme kat etmiş, ülkenin birçok sorununu çözmüş bir iktidara darbe gibi bir olay oldu. Bu da tabii iş hayatını ve iş adamlarında bir tepki doğurdu. Yıllardır inşat sektöründe faaliyet gösteriyoruz ve biz de bunu yaşadık. 


Sektörde bir düşüş oldu, konut satışları düştü, yatırımcı sayısı düştü. Bu olayların ülkemize ne kadar zarar verdiğini yaşayarak gördük. Ülkemizin bu tarz girişimlere, birlikteliği bozacak faaliyetlere ve girişimlere verdiği bir tepki var. Birleşme. Ülkemiz aslında tabii zararlar gördü ama güçlenerek de çıktı. Ülke olarak bu sorunları aşacağız. Önümüzdeki dönemde sektörümüzün çok ciddi anlamda hareketleneceğini, tüm iş adamlarımız gibi bizimde ciddi ve büyük projelere imza atacağımızı düşünüyorum. Hatta bizim son 2014-2015 yılında "Artık Süper Lig'deyiz." sloganımız var. 


Suat Altın İnşaat olarak İstanbul, Ankara, Antalya, Sivas,  İzmir  gibi illerde çalışmalar yapıyoruz. İstanbul projemiz başladı. Ankara'da, Antalya'da yakın zamanda başlayacak. 2015 Haziran ayından sonra da Türkiye'nin önünün çok daha açık olduğunu ve hedeflerimize kilitleneceğimizi ve hedeflerimiz doğrultusunda daha sağlam adımlarla ilerleyeceğimizi ifade etmek istiyorum. 


Kayseri ile diğer illeri kıyaslayacak olursanız, Kayserili ve tanınan bir firma olarak gittiğiniz yerlerde nasıl karşılanıyorsunuz? 

Biz sezon başında Kayseri Erciyesspor ile bir sponsorluk anlaşması imzaladık. Bunun akabinde de takımın ismi Suat Altın İnşaat Kayseri Erciyesspor olarak geçiyor. Bizde firma olarak ciddi anlamda faydasını gördük. Gittiğimiz her yerde tanınıyor ve biliniyoruz. Bu reklam anlaşmasıyla birlikte reklamın gücünü bir kez daha gördük. Benim bir sloganım var "Eğitim şart, reklam şart" Bunun gücünü diğer illerde gördük. 

Nereye gidersek gidelim ismi duyan, merak eden ve projelerimize bakan daha farklı bir hayranlıkla karşılıyorlar. Bununla birlikte ülke çapına açılımımız arttı. Ankara'da yoğun bir talep aldık belki üç projeye birlikte başlayacağız. Antalya Konyaaltı bölgesinde büyük bir pr hazırlığımız var. Sivas'ta arsa görüşmelerimiz var. Hedef ülkemizin her noktasını Suat Altın Projelerini o bölgeye tutmak. 


GEREKLİ ALTYAPI VE SİSTEMİ KURMAK 

Kayseri'de 29 farklı yerde şantiyemiz var. Bu yönetimi gayet başarıyla yapıyoruz. Bunun da sebebi gerekli altyapı ve sistemi kurmak. Tamamen bütün sektörlerde sistemi kurup bunu çalışabilir hale getirdiğinizde Kayseri'de 29 değil de Türkiye'de 29 veya dünyada 29-39-50-100 şantiyeniz olur. İş hayatımızda 

taviz vermeden sistemi koruyarak ve büyüterek dünya genelinde dünya markası olma yolundaki inancımızı gerçekleştirmek istiyoruz. 


Kayseri'de yapımı bitmiş, hala yapım aşamasında olan ve yapılacak olan projeleriniz nelerdir? 

Kayseri'de 9 farklı lokasyonda projelerimiz devam ediyor. En yoğun olarak çalıştığımız bölge İldem bölgesi. Âdem'de şuanda Golden Center 1 ve Golden Center 2 projesi devam ediyor. Golden Center 1 projesi toplamda 950 daireye ulaştı. Golden Center 2 projemizde ise 450 dairemiz var. Bu projeler Kayseri'nin en özellikli projelerinden biridir. Golden Center 1 'in en önemli özelliği yenilenebilir eneıji olmasıdır. Güneş enegisinden elektrik üreten bir proje ve çok geniş sosyal alanlara sahip. Yüzme havuzu, fin hamamı, Tür hamamı, buhar odası, fitness salonu, plates salonu, vitamin barı, kreşi, açık alanlardaki tenis kortlan, basketbol ve futbol sahaları ve anfı tiyatrosu var. 2015 yılında da teslim ediyoruz. Yakın zamanda teslimatlara başlıyoruz ve her ay teslimat yapacağız. Projemiz çok yoğun bir talep gördü ve tamamına yakını satılmış durumdadır. 


Golden Center 2 projemizde yine İldem bölgesindedir. Golden Center 1 ile aynı özelliklere sahip. Mahal listesi zengin, akıllı ev sistemlerinin olduğu bir projedir. Bu proje ise Haziran 2016'da teslim edeceğiz. 

İldem bölgesinde daha önce de birçok projemiz olmuştu. Yaklaşık 750-800 daireye yakın teslimatımız var. O bölgede hedefimiz Golden Center 3'ü de yapmak. Golden Center 3'te de yaklaşık 1000 konutluk bir proje olacak. 


Konut alacaklara devlet desteği

Maddi imkanı olan herkes ev almak istiyor, Bir de maddi imkanı buna elvermeyenler var. Genelde ev alan yaş kesimi 30 ve üzerindeki kesim. Son dönemde sayın başbakanımızın açıkladığı ilk defa konut alacaklara bir hesap açarak l devletin bir katkısı olacak. Bu tarz katkılar özellikle gençlere, yeni evlenenlere ve yaş ortalamasına katkıda bulunacağını ve onlarında konut Çalmalarına destek olacak. Anadolu'daki fiyatlar oldukça makul fakat büyükşehirlere bakacak olursak fiyatlar farklılaşabiliyor. 


Sivas Caddesi bölgesinde şuanda Anadolu Harikalar Diyarı'nın bulunduğu alanın hemen karşı tarafında Gökkent tarafında City Life 1 ve 2 projemiz var. City Life 1 projemiz bu yıl içerisinde teslim edilecek. City life 2 projemiz ise bu yıl temeli atılacak, 2016 yılında teslim edilecek. City Life 2 projemizin sitenin her daire maliki için ayrılmış hobi bahçesi olması gibi farklı bir özelliği var. 


ELMAS PROJESİ 

Yılzdızevler bölgesinde Elmas 1 Projesini tamamladık. Şuanda Elmas 2 projesinin de temeli atılıyor. Bu yıl içerisinde de teslim edilecek. 3+1 ve 150 m2'lik dairelerin J olduğu bir projedir. Hemen yanı başında da Uğurevler projesi var. Uğurevler bölgesinde de Altın Koza 8 ve 9 projelerine bu yıl start veriyoruz. Uğurevler'in karşısında da Yıldırım Beyazıt projesi var. 


Yıldırım Beyazıt Mahallesi'nde daha önce Golden City 1,2,3 ve 4 projeleri vardı. 1,3 ve 4'ü teslim ettik, 2'yi de yakın zamanda teslim edeceğiz. 2014 yılının başlarında başlamıştı proje ve aynı yıl içerisinde de teslimatlara başladık. Devam eden City 5 projemiz var. Haziran 2016 yılında teslim edilecek. Ayrıca Yıldırım Beyazıt bölgesinde yaklaşık 17 blokluk arsamız var. Bu arsalarda zamanla projeye dönüşecek. 

gibi bu projemizde de mevcut. Bu projemizi 2015 yılında teslim edeceğiz. Diğer bir projemiz Pervane diye adlandırdığımız bölgede, daha önce Golden Palaca projesini teslim ettik. Altın Konak 1 ve 2 teslim edildi. Bölgede Altın Konak 3 ve 4 başlayacak. Altın Konak 3'te 3+1,4'te ise 4+1 daire seçenekleri olacak ve 2016 yılında teslim edilecek. 


ALTIN HAYAT

Talaş bölgesinde Altın Hayat 1 projesini tamamladık, Altın Hayat 2 projesi şuanda teslimat aşamasında. Altın Hayat 3 teslim edildi. Altın Hayat 4 ve 5 bu yıl teslim edilecek. Altın Hayat 6'nın da temeli atılacak. Bu projelerde 2+1,3+1.3+1 Terde 140 ve 170m2 olarak iki farklı çeşidi var. Tüm sosyal donatılan yine bu projelerde de mevcuttur. 


Talaş bölgesinde yeni bir proje hazırlığı yapıyoruz. Şuanda arsa çalışması için uğraşıyoruz. Sonrasında 11 blokluk daha önce hiç yapılmayan site mantığında büyük bir proje yapacağız. Toplamda 650-660 dairenin olacağı farklı bir proje olacak. 


ESENYURT HOLİDAY

Esenyurt bölgesinde Esenyurt Holiday projesi var. Esenyurt Holiday 1 projesinde 2+1 ve 3+1 daire seçeneklerimiz var. 2+1125m2 ve 3+1165m2. Holiday 1 projemizin yüzme havuzu, Türk hamamı, fin hamamı, buhar odası, fitness salonu gibi sosyal donatılan olan ve aynca daire içerisinde akıllı ev sistemleri, birçok uygulamada daire içerisinde standart olarak farklı bir dış perspektife sahip, ikinci ve üçüncü kattan sonra bir tarafı şehir manzaralı diğer tarafı ise Erciyes manzaralıdır. Esenyurt Holiday projesinde bu yıl teslimat olacak.  Esenyurt Holiday 2 projemizde 4+1 ve aynı sosyal donatılara sahip olacak, bu yılda teslimat düşünüyoruz. Esenyurt Holiday 3 projesi başladı. 3+1,160m2 ve 2016 yılı Haziran ayında da bu proje teslim edilecek. 4 ve 5'e de yakında başlanacak. 


GOLDEN PALACE 

Belsin bölgesindeki projemizde 3+1,150 m2' lik dairelerden oluşuyor. Sosyal donatılan her projemizde olduğu Kayseri'de ciddi bir konut imalatımız var. Yaptığımız konutlar özellikli, kaliteli, taahhütlerimizde daha erken teslim etmeye gayret ediyoruz. Satış sonrası hizmette Kayseri'de en başarılı firmalardan bir tanesiyiz ve bu konuya çok önem veriyoruz. Bazen büyük firma olmanın da dezavantajları var. 


Satış sonrası hizmette her şey yapılacak gibi algılanıyor, biz bunu bile başarmaya çalışıyoruz. Kullanıcı hataları gibi durumlar olabiliyor ama biz karşılamaya çalışıyoruz. Ama şehrimize en büyük katkımız erken teslimat diye düşünüyorum. Çünkü birçok firmada böyle bir sistem yok. 


İstanbul'daki projelerinizde bahseder misiniz? 

İstanbul Kartal'da İstanbul Tulips projemize start verdik. 26 kattan ve 1+0, 1+1,2+1'in farklı metrekareleri olmak üzere home-offıce dediğimiz hem konut hem de ofis olarak kullanılabilecek bir projedir. Bu projenin en önemli özelliği 5.kattan sonra deniz ve adaları görüyor. Projenin önünün kapanma şansı yok. Lokasyon olarak her türlü ulaşımın rahat olduğu ve manzarası çok güzel olan bir yerde bulunuyor. 2017 yılında teslim etmeyi taahhüt ediyoruz ama 2016 yılında teslim etmeyi planlıyoruz. Avrupa yakasında Maslak'ta da arsa çalışmalarımız devam ediyor. 


Ankara projeleriniz nasıl? 

Ankara'da 3 farklı lokasyonda projelerin çizimleri yapıldı. Projelerimiz çok yakında başlayacak. Bir projemiz kentsel dönüşüm projesi ve büyük bir proje. Şuanda Kayseri'de yaptığımım tüm projelerden daha büyük bir proje. Biri İstanbul Yolu üzerinde, diğeri ODTÜ'nün yanı başında üçüncüsü ise Konya-Eskişehir Yolu'nun kesiştiği bir noktadadır. 


Antalya'ya gelecek olursak, orada nasıl bir proje düşünüyorsunuz? 

Akdeniz Üniversitesi' nin hemen yanında Konyaaltı bölgesi dediğimiz yine 4 ve 5.kattan sonra deniz görebilen bir alanda 3 farklı adada ve 600 konutluk daireler olacak. İnşallah 2016 yılında da o projeye başlayacağız. Sivas ve İzmir'de de arsa çalışmalarımız devam ediyor. 


2015 yılında en azından İstanbul, Kayseri,  Ankara  ve Antalya projelerinin başlayacağı görünüyor. 2016 yılında ise diğer illere geçeceğiz. Türkiye hedeflerimize ulaştıktan sonra diğer ülkelerde proje üretmek istiyoruz. Bununla ilgili birçok fizibilite çalışmaları, arsa görüşmelerimiz oldu. Ama tamamen olgunlaşıp hazır olmamız 2016 ve sonrasında olacak. 


Suat Altın İnşaat Kayseri Erciyesspor'un sponsoru oldu. Aynı zamanda Kayserispor'un yönetiminde de yer alıyorsunuz. Kayseri'deki spor camiası hakkındaki görüşlerinizi alabilir miyiz? 

Kayserimizin bütün değerlerine sahip çıkmamız lazım. Bu , sosyal sorumluluk projeleri,  sportif faaliyetler, spora ve sporcuya olabilir. Elimizden geldiğince destek olacağız. Özellikle gençlerimizin birçok olaydan uzak kalabilmeleri için öncelikle spora teşvik vermemiz gerekiyor. Amatör kulüpler nezdinde ve Süper Lig'deki temsilcimizden PTT 1. Lig'deki temsilcimize kadar her alanda destekler verdik ve vermeye de devam edeceğiz. Gençlerimizin kötü alışkanlıklardan uzak durması için bütün iş adamlannın bu konuda hassasiyet göstermesi gerekiyor diye düşünüyorum. 


Sadece bizim Suat Altın İnşaat olarak bu konuya köklü bir çözüm bulma şansımız yok. Ama elimizden geldiğince katkı sağlamaya çalışıyoruz. Spora, sporcuya ve gençlere verebileceğimiz ve sonuçta geleceğimizi yönetecek olan gençlere sahip çıkabilmek adına sportif faaliyetlere destek olduk. Tüm işadamlanmızı da destek olmaya davet ediyoruz. Şehrimizin takımı olan Kayseri Erciyesspor'a destek olduk. Bu vesileyle de biz aslında çokta iyi bir reklam alanını da değerlendirmiş olduk. 


Aytül Vidinlioğlu-Vizyon Kent Haber


Geri Dön