26 / 04 / 2024

Subay Şehitliği harabeye döndü!

 Subay Şehitliği harabeye döndü!

Kahramanlık destanlarının yazıldığı Çanakkale'de şehit olan subayların bulunduğu mezarlık harap durumda. Mezar taşları parçalanmış, kabirler otlar içinde kaybolmuş. Şehitliği anlatan yazı da bir mezarın üstüne gelişigüzel koyulmuş



Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı, bugünkü Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı içinde çok sayıda şehitlik bulunuyor.

Bunların bir kısmı şehitlerimize yakışır şekilde düzenlenmişken bir kısmının durumu içler acısı. Kötü durumda olan şehitliklerden biri Yalova köyü yakınındaki 1915 Çanakkale Savaşları Yalova Zabitan Meşhedi (Subay Şehitliği). Savaştan sonra, her mezarın mermerden yapılmış, başına da Osmanlıca isim ve rütbelerinin yazılmıştı. Şimdi bakımsızlıktan harap durumda.


Tarihi zaferin kazanılmasında önemli paya sahip subayların gömüldüğü şehitlik, savaştan sonra düzenlendi. Her şehidin mezarı mermerden yapıldı, başına da Osmanlıca isim ve rütbelerinin yazıldığı taşlar dikildi. Etrafı duvarla çevrili şehitlik, kendi haline bırakılınca zamanla tahrip olmaya başladı. Şu anda şehitliği çevreleyen duvarların taşları düşmüş, mezar taşlarının bazıları yamulmuş, bazıları kırılmış, bazıları da çevreye yayılmış durumda. Bazı mezarlar ise otlardan ve topraktan görülmüyor bile. Bölgeyi gezen vatandaşları hayrete düşüren manzaralardan biri de şehitliğin isminin yazılı olduğu mermer taşın, yıkılan ve taşı yamulan bir mezarın üzerine gelişigüzel konulması. Mezar taşlarındaki yazılar da zamanla yosunlanma sonucu büyük kısmı okunamayacak hale gelmiş.


hastanede şehit olanlar DEFNEDİLDİ


Bölgede araştırma yapan tarihçi yazar Mehmet İhsan Gençcan, bu mezarlığa savaş sırasında yaralanıp sahra hastanesinde şehit olan subayların gömüldüğünü söyledi. Şehitliğin bu halde olmasına anlam veremediğini belirten Gençcan şunları kaydetti: "Çanakkale Savaşları'nda iki sahra hastanesi vardı. Harp sahasının hemen arkalarında bulunan güney cephesi hastanesi Eceabat ilçesindeki Ağadere mevkiinde, kuzey cephesindeki hastane ise Yalova köyünde kurulmuştu. Savaş sırasında yaralanan askerler, bu hastanelere tedavi ediliyordu. Durumu ağır olanlar, gemilerle İstanbul'a sevk ediliyordu. Burada yapılan müdahalelere rağmen şehit olan subaylar, özel olarak ayrılmış bu şehitliğe defnediliyordu. Savaştan sonra bu mezarlık özel yapıldı. Daha sonra ilgilenilmediği için harabeye döndü."


Zaman


Geri Dön