18 / 04 / 2024

Şufa hakkı görevli mahkeme!

Şufa hakkı görevli mahkeme!

Şufa hakkı, öncelikle satın alma hakkı oluyor. Önalım hakkı, alıcıya karşı dava açılarak kullanılıyor. Peki, dava nerede açılır? İşte şufa hakkı görevli mahkeme...



Şufa hakkı görevli mahkeme!

Şufa hakkı, öncelikle satın alma hakkı oluyor. Paylı mülkiyete sahip taşınmazlarda paydaşlardan birinin payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde, bu hak doğmuş oluyor.


Önalım hakkı, alıcıya karşı dava açılarak kullanılıyor.

Önalım hakkı sahibi, adına payın tesciline karar verilmeden önce, satış bedeli ile alıcıya düşen tapu giderlerini, hâkim tarafından belirlenen süre içinde hâkimin belirleyeceği yere nakden yatırmakla yükümlüdür.


Şufa hakkı görevli mahkeme

Asliye Hukuk Mahkemesi, şufa davalarında görevli mahkeme oluyor. Dava için paydaşın bu mahkemeye bir dilekçe ile müracaat etmesi gerekiyor.


.................. MAHKEMESİNE

                                                                      

DAVACI                     :.......

VEKİLİ                       :.......

DAVALI                     :.......

KONU                        : Şufa davasıdır.

 

AÇIKLAMALAR      :1-Müvekkilimiz .............. ile müştereken .......Mah. Ada ....... parsel ....... tapuda kayıtlı gayrimenkulun sahibidir. Müvekkilimizin gayrımenkuldeki hissesi 23, ................... ise 1/3 tür.

 

2-Müvekkilimiz 01.08.2001 tarihinde gayrımenkuldeki diğer payın davalı tarafından satın alındığını öğrenmiş bulunmaktadır.

 

3-Müvekkilimizin bu satıştan hiçbir şekilde haberi olmamıştır. Eğer haberi olsa idi gayrımenkulü aynı bedelle müvekkilimiz alabilir idi. Bu gün de bu niyetimizi göstermek üzere, eğer mahkeme uygun görür ise, mahkemenin belirteceği hesaba satış bedelini yatırabiliriz.

 

4-Ancak müvekkilimizi daha önceden devre dışı bırakan davalı ile payın eski sahibinin bu kez de bu payı bir başkasına devir etmesinden endişe etmekteyiz. Bu nedenle mahkemenizin müvekkilimizin sonradan mağdur olmasını önlemek amacı ile, gayrımenkuldeki davalıya ait payın üçüncü kişilere satışının önlenmesi bakımından tedbir kararı vermesini istemekteyiz.

 

YASAL  NEDENLER: MK.,HUMK. ve sair mevzuat.

 

KANITLAR           : Tapu kayıtları,tanık beyanları, diğer deliller vs.

 

CEVAP SÜRESİ       : 10 Gündür

 

İSTEM SONUCU      : Açıklanan nedenlerle davaya konu davalıya ait payın tapu kaydının iptali ile müvekkil adına tescil edilmesine,dava süresince dava konusu payın üçüncü kişilere devrinin önlenmesi hususunda İHTİYATİ TEDBİR kararı verilmesine, yargılama giderlerinin karşı tarafa yükletilmesine, 1136 Sayılı Avukatlık Kanununun 4667 Sayılı Kanunla değişik 164/son fıkrası uyarınca karşı taraf vekalet ücretinin Avukat olarak adımıza hükmedilmesine karar verilmesini talep ederiz.


Şufa hakkı kullanma süresi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön