25 / 04 / 2024

Süleyman Akbıyık: Ev alacaklar acele etmeli!

Süleyman Akbıyık: Ev alacaklar acele etmeli!

1 Kasım seçim sonuçlarının inşaat sektörünü psikolojik olarak rahatlattığına dikkat çeken Kepez Müteahhitler Derneği Başkanı Süleyman Akbıyık fiyatların yakın zamanda artacağı için ev alacaklara biran önce almaları uyarısında bulundu.



Kepez Müteahhitler Derneği (KEMDER) Başkanı Süleyman Akbıyık, 1 Kasım seçim sonuçlarının inşaat sektörüne olan yansımalarını değerlendirdi. Seçimden önce sektörde bayılma olduğunu ifade eden Akbıyık, düşen fiyatların yılbaşından itibaren artmaya başlayacağını söyledi. 


"İNŞAAT SEKTÖRÜ BAYILDI" 

İnşaat sektöründe 7 Haziran seçimlerinden 6 ay önce tıkanma başladığını ifade eden Akbıyık, "7 Haziran seçimlerinden önce vatandaşlar seçimler gelsin, önümüzü görelim, ondan sonra daire alalım veya satalım diyordu. Sektörde tıkanma o zamanlar başladı. 7 Haziranda olumsuz bir seçim sonucu çıktı ve karamsarlık tekrar başladı. Döviz kurlarındaki dalgalanmalar bizi olumsuz etkiledi. Olumsuz seçim havasını tetikledi. Bu arada Rusya'ya çok daire satıyorduk. Rusya'da oluşan para krizi de negatif olarak bize yansıdı, inşaat sektöründe yüzde 30-40 civarında duraklama oldu. Antalya'da inşaat sektörü iyi diyerek başka illerden gelen ustaların çoğu işsizlik nedeniyle geri gitti. Buna inşaat sektörü bayıldı diyebiliriz. 40 tane sektör bizimle çalışıyor. Biz bayılınca onlar öldü" dedi. 


"KARAMSARLIK GİTTİ" 

1 Kasım seçimiyle önlerinin ışıdığını ifade eden Akbıyık, 'A,B parti olarak kullanmıyorum ama seçimden istediğimiz iyi bir sonuç ortaya çıktı. Psikolojik olarak bizi rahatlattı. Seçim sonucu piyasaya hemen yansımış değil. Olumlu yansımalar önümüzdeki günlerde gerçekleşecektir. Şimdi yılbaşı geçsin diye bekleniyor ama karamsarlık, piyasalardaki kasılma gitti. Bankalar 1.20'ye kadar faizleri çıkarmıştı, 1 seviyesine kadar geri çektiler. Alıca ve satıcı için psikolojik sınırı zaten 0.99'dur. Döviz fiyatlarının günden güne düşmesiyle yolumuz ışıdı. Ümitliyiz. Bu bir istikrar göstergesidir. Artık para inşaat sektörüne yönelecek. Bu bizim için olumlu bir durum. Daha iyi olacağına inanıyoruz" diye konuştu. 


"FİYATLAR ARTACAK, EV ALMAK İSTEYEN MART'A KADAR ALSIN" 

İnşaat sektöründe durgunluğa neden olan talep azalmasının yükselişe geçtigine dikkat çeken Akbıyık sözlerini şöyle sürdürdü: "Konutlara talep olmayınca Türkiye genelinde inşaat malzemecileri fiyat düşürdü. Şimdi talep artınca fiyat yükselmeye başladı. Malzeme fiyatları yükseldikçe bizler de fiyatları yükseltmek zorundayız. Bu fiyat artışları yakın zamanda her şeye yansıyacak. Fiyatlar yükseleceği için ev almak isteyenlerin bir an önce alması gerekiyor. Ev almak isteyenler Mart ayına kadar evini al. Bu kendi menfaatlerine olacaktır." 


"İŞÇİMİZİN RAHAT GEÇİNMESİNİ BİZ DE İSTERİZ" 

Asgari ücretin bin 300 lira olacak olmasını da değerlendiren Akbıyık, "işçilerimizin bin lira yerine bin 300 liraya çalışmasını, rahat geçinmesini bizde isteriz ama burada sadece işverene yüklenilirse bize ağır gelir. Burada devlet ben bunun yansım karşılıyorum, işçi çıkarma demeli. Devlet hiç olmazsa yüzde 50'sinde yanınızdayım derse bizce hiçbir sıkıntı yok" dedi. 


Yusuf KATRAĞ/Son Haber



Geri Dön