19 / 04 / 2024

Süleyman Varlıbaş: Seyrantepe Stadı tarihe referans olacak

Süleyman Varlıbaş: Seyrantepe Stadı tarihe referans olacak

Galatasaray'a kiralanacak olan Seyrantepe Stadı, dünyada UEFA'nın son kriterlerinin uygulandığı tek stat özelliğini taşıyor



Varyap Yönetim Kurulu Başkanı Varlıbaş, "2009'da değişen kriterleri uygulamak için projeyi değiştirdik, UEFA'nın referans göstereceği bir stada imza attık" dedi.

Seyrantepe'de devam eden Galatasaray'ın stat inşaatını gerçekleştiren Varyap-Uzunlar konsorsiyumunun ortaklarından Süleyman Varlıbaş, inşaatı son hızla süren stadın dünya spor tarihinde referans olacağını söyledi. Denetime gelen UEFA yetkilileri dahil pek çok uluslararası yetkilinin beğenisini kazandıklarını belirten Varlıbaş, "UEFA'nın geçen yıl sonu değişen standartlarıın uygulandığı ilk ve tek stat Seyrantepe'dir. Çünkü biz inşaata başladığımızda standartlar değişince biz de projemizi değiştirdik. Örneğin seyircilerin birbiriyle mesafesinde, bakış açısı için daha önce 6 derece yeterli iken şimdi 9 dereceye çıktı. Bu statta biz o açıyı yakaladık. Oysa diğer statların bunu yapabilmesi için yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor" dedi.

Stadın yapımı sırasında kriterlerin değişmesinin Galatasaray'ın bir şansı olduğunu düşünen Varlıbaş, artık Türkiye'de, uluslararası karşılaşmalar için referans gösterilecek bir stat bulunduğunu savundu. Seyrantepe projesine  ordaki kötü imajı yok etmek için girdiklerini belirten Varlıbaş şunları söyledi:

* İnşaatla ilgili olarak herşey planlı gidiyor. İnşallah sorunsuz bitireceğiz. Zamanından önce teslim edeceğiz. İş planlarının önünde gidiyoruz.

* İddia ediyorum dünyada bu özellikle, bu kalitede başka bir stat göremezsiniz. Stadı gezen UEFA yetkililerinin hepsi kaliteyi görünce şaşırdılar. Türkiye'de böyle bir şey olacağına inanmıyorlardı. Bu bile bizim için büyük bir başarıdır.

GELİRİ PEK ÇOK KULÜBE YETER

* Kulübün yapması gereken locaları da biz yapıyoruz.  TOKİ  istedi. Kulübün bir tek açılır kapanır çatı kısmını yapması gerekiyor. Ancak ben olsam stadın üstünü kapatmam. 15-20  milyon doları bu işe yatıracağıma kulübe  oyuncular alır, performansı yükseltmeye çalışırdım. Hem stadın üstünün kapatılması bizim özel getirttiğimiz çimlere de zarar verir. 

* Statlar kulüplere para kazandırmak için vardır. Çatının olmaması birşey kaybettirmez. Futbol zaten erkek oyunudur, hava ve saha şartlarının zorluğu futbolu güzelleştirir. 

* Bu stat Galatasaray için büyük bir nimettir, buranın gelirleri birkaç kulübü idare eder. Bu stada sahip olduktan sonra eminim yüzleri gülecektir.

* Sahanın çimleri için Hollanda'da bir firmayla anlaştık. Yerli firmalar işlerine sahip çıkmıyor ve zamanında teslim edemiyorlar. Örneğin Trabzonspor'un sahasında gördük, iki maç sonra futbolcular sakatlanmaya başladı.

52 BİN KİŞİLİK KOMPLEKS     

Daha önce ihalesi 5 kez iptal edilerek yapımı yılan hikayesine dönen, 52 bin kişilik Seyrantepe Stadı'nda TOKİ son olarak yapım işini Kasım 2009'da Varyap-Uzunlar ortaklığına 179,6 milyon lira bedelle vermişti.  Kompleks ekim ayında tamamlanarak önce Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne teslim edilecek, müdürlük de stadı 49 yıllığına Galatasaray spor camiasına kiralayacak. Varyap Varlıbaşlar Holding, Seyrantepe'nin haricinde Çağlayan'da adliye binası, Tekirdağ Cezaevi Binası, Trabzon Belediyesi Hizmet Binası, Danıştay Başkanlığı Binası gibi pek çok kamu binasına da aynı anda imza atıyor.
Bugün/Selma Şenol


Geri Dön