24 / 04 / 2024

Süleymaniye evleri yeniden hayat buluyor

Süleymaniye evleri yeniden hayat buluyor

Kentsel Yenileme Projesi kapsamında Süleymaniye'de çeşitli nedenlerle yok olan evler, UNESCO kriterleri çerçevesinde aslına uygun olarak yeniden yapılacak...



İstanbul'un en önemli tarihi merkezlerinden Süleymaniye'de yürütülen Kentsel Yenileme Projesi kapsamında, son 50 yılda yıkım, yangın ve tahribat nedeniyle yok olmuş eski eser niteliğindeki 90 Süleymaniye evinin varlığı tespit edildi. Yok olmuş evlerin tespiti için 100 yıllık arşivler tarandı, itfaiye raporları araştırıldı, Genelkurmay Başkanlığı'nın hava fotoğrafları, eski haritalar incelendi, bölgede uzun yıllar yaşayan kişilerle görüşmeler yapıldı. Ayrıca, tespit edilen arsalarda yapılan yüzeysel temizlik sayesinde temel ölçüsü alındı. Projeyi yürüten restorasyon uzmanı Haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Halil Onur, "Yok olmuş ev sayısı daha daha fazla olabilir, ama arşiv taraması sonucu 90 evin varlığını kesin olarak tespit ettik. Bu evler UNESCO kriterlerine göre aslına uygun olarak yapılacak" dedi. Fatih Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden KİPTAŞ işbirliğiyle yürütülen Süleymaniye Kentsel Yenileme Projesi'nin 100 dönümlük ilk etabındaki çalışmada 333 eski eser bina restore edilecek. Proje kapsamında ayrıca, bölgede yeni yapılan ancak tarihi dokuya uymayan 413 bina da yenilenecek. Bölgede Vakıflar'a ait çeşme, cami, han, hamam gibi 23 anıt yapının da restorasyonu gerçekleştirilecek. Süleymaniye'nin yangınlarla, göçlerle tarihin her döneminde tahribata uğradığını kaydeden Onur, "Geriye dönüş mümkün değil, ama bu projeyle Süleymaniye yeniden yaşanabilir bir yer haline gelecek. Birçok sokağın trafiğe kapatılmasını öneriyoruz" dedi.

ÇELİK KULLANILMAYACAK
Projeyi yürüten mimarlardan Erol Kuzubaşıoğlu ise yenileme projesi kapsamında çelik kullanılmayacağını, binalarda özgün taşıyıcı sistemlerin uygulanacağını belirtti. Kuzubaşıoğlu, restorasyon projesinin 1 yıl içinde biteceğini ve hemen sonrasında restorasyona başlanacağını bildirdi.

Sabah


Geri Dön