24 / 04 / 2024

Sultanahmet Camisi'nin bir kubbesi tamamlandı!

Sultanahmet Camisi'nin bir kubbesi tamamlandı!

Sultanahmet Camisi'nin restorasyon çalışmasında bir kubbenin inşaatı tamamlandı. Caminin restorasyon çalışması Mehmet Yıldız tarafından yapılıyor.



Osmanlı mimarisinin ilk ve tek 6 minareli camisi olarak bilinen Sultanahmet Camisi, çinileri dolayısıyla yabancı turistlerin 'Mavi Cami/Blue Mosque' olarak tanımlanıyor. Sultanahmet Camisi, 400 yıllık tarihinin en kapsamlı restorasyonundan geçiyor. 

Osmanlı padişahı 1. Ahmet tarafından mimar Sedefkar Mehmet Ağa'ya, Ayasofya'nın karşısına yaptırılan ve 1617'de ibadete açılan Sultanahmet Camisi'nin 6 Temmuz 2017'de başlanan resterasyonu iş insanı Mehmet Yıldız'ın sponsorluğunda devam ediyor.

Bir minaresi yenilenen, bir minaresinde çalışmaların devam ettiği Sultanahmet Camisi'nin 16. yüzyıl sonu ve 17. yüzyıl başında üretilen 50'den fazla muhtelif desendeki 21 bin 43 parça çinisinin konservasyonu da yapılıyor. 

Zeminden 43 metre yüksekte bulunan ana kubbede kalem işleri raspa edilerek, özgün kalem işleri temizleyip, ihya ediliyor. İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Mürsel Sarı, 'Restorasyonda satatik açıdan herhangi bir olumsuzluğa rastlamadık' açıklamasını yaptı.


Geri Dön