29 / 03 / 2024

Sulukule ve Balat'ta kentsel dönüşüme devam edilecek!

 Sulukule ve Balat'ta kentsel dönüşüme devam edilecek!

Fatih Belediyesi, 5 yıl içinde 2 bin 600 konutu yenileyecek. Belediye Başkanı Demir, "Yürütmeyi durdurma kararı çıkan Sulukule ve Fener-Balat ile ilgili Kurul'a sunduğumuz projelere onay sonrası yolumuza devam ederiz" ded



Binlerce yıllık tarihiyle İstanbul'un en eski yerleşimlerinden Fatih, kentsel yenileme projelerine 2005'te başlayarak dönüşüme ilk adımı atan yerlerden. Süleymaniye, Sulukule, Fener-Balat, Ayvansaray, Yalı Mahallesi ve dünyanın ilk alışveriş merkezi Kapalıçarşı'da yenileme projelerine devam eden Fatih Belediyesi, bazı bölgelerde çalışmalarını tamamladı, bazılarında ise süreç hâlâ devam ediyor. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, 52 bin binanın bulunduğu bölgede 6 kentsel yenileme projesinde 4-5 yıl içinde 2 bin 600 binayı yenilemeyi hedeflediklerini açıkladı. Belediyenin yürüttüğü çalışmaların başında 90 bin metrekare alan üzerinde yapılan ve hak sahiplerinin yüzde 98'iyle uzlaşma sağlanan Sulukule Bölgesi'ndeki 620 yapı geliyor. Yapıların inşasının tamamlandığı hatta kuraların bile çekildiği Sulukule'de yürütmeyi durdurma kararı çıkmış ve süreç tıkanmıştı. Başkan Demir, davanın kentsel yenilemeyi ilgilendiren 5.366 sayılı yasaya değil, imar yasasına dayandırılarak açıldığını söyleyerek "Sulukule'de yürütmeyi durdurma kararı alınan avan projeden sonra biz inşaattan kaynaklanan değişiklikler nedeniyle yeni bir proje sunmuştuk. Bu proje daha Kurul'dan onay bekliyor. Dava açılan avan proje ise bir önceki proje. Dolayısıyla son sunduğumuz avan proje Kurul'dan onay alırsa yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu. Demir, Sulukule'de hak sahiplerin yerinde kalacağını, kiracılara ise TOKİ'nin Taşoluk ya da Kayabaşı gibi yerlerde yaptığı konutlarda yer verdiklerini açıkladı. 


700 BİNA DÖNÜŞECEK 

Aynı konunun Fener - Balat'ta 700 binada yapılacak kentsel yenileme projesi için de geçerli olacağını söyleyen Demir, "Fener-Balat projesinde de yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Üç adada uzlaşma sağladık, yıl sonunda ise inşaat başlayacaktı. Kurul tarafından onaylanan projede yenilik yapıp yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu. 


'EL DEĞİŞTİRMELER OLACAKTIR'

Yüzde 85 oranında uzlaşmanın sağlandığı Ayvansaray yenileme projesinde ise 52 bina ve bir otelin yer alacağını söyleyen Demir, yapıların 16'sının tescilli olduğunu hatırlattı. Demir, bölgede mahalle dokusunu koruyup korumayacakları ile ilgili sorular üzerine "Mahalle dokusu mimariyle korunacak. Ancak yenilendikten sonra belli bir değer artışı yaşanacak. Bu nedenle de el değiştirmelerin olacağını düşünüyoruz" diye konuştu. Belediyenin gündeminde ayrıca Yalı Mahallesi'nde ise 305 binayı yenilemek var.


KAPALIÇARŞI'DA AVM GİBİ YÖNETİM OLACAK

Yıllardır yenilenmesi gündemde olan ancak bir türlü uzlaşılamayan tarihi Kapalıçarşı'nın ise Kentsel Dönüşüm Yasası olarak bilinen kanunun 15. maddesiyle yenilenmesinin önü açıldı. Demir, uzlaşmaya engel olan yönetim sorununun bu madde ile ortadan kalkacağını söyleyerek "Kapalıçarşı da artık AVM gibi yönetime sahip olacak. Bu yönetim 2 bin 400 dükkan sahibini uzlaştırarak tarihi Çarşı'nın yenilenmesine öncülük edecek" dedi.


SÜLEYMANİYE'DE 400 KONUTLUK PROJE

Demir'in şimdi gündemindeki en büyük proje ise Süleymaniye'de 1 milyon metrekare arazi üzerinde yapılacak ve bölgenin tarihi yapısına uygun olarak yeniden yapılacak 400 konutluk dönüşüm. Hak sahiplernin yüzde 60'ıyla uzlaşma sağlanan yüzde 40'ı ise kamulaştırılan alanda KİPTAŞ ile birlikte proje yürütülecek.


ÜÇ SEÇENEK SUNULUYOR

Demir, kentsel yenilemenin yapılacağı bölgedeki hak sahiplerine üç seçenek sunduklarını söyleyerek seçenekleri şöyle sıraladı: 'Biz projeyi çizelim, yıkımı ve yenilemeyi siz yapın', Başka bir adadan size yer verelim', "100 metrekare ev yerine 70 metrekare gibi seçenei kabul etmezlerse o zaman aradaki farkı yeni değer üzerinden ödeyin."

Sabah/Dilek Taş


Geri Dön