25 / 04 / 2024

Sümela Manastırı kısmen ziyarete açılıyor!

Sümela Manastırı kısmen ziyarete açılıyor!

Türkiye'nin önemli tarihi ve turistik mekanlarından biri olan Sümela Manastırı'nın restorasyon çalışmalarında sona gelindi. 3 yıldır süren restorasyon çalışmaları gelecek yıl bitecek.



Türkiye'nin önemli tarihi ve turistik mekanlarından biri olan Sümela Manastırı'nda sona gelindi. Restorasyon çalışmaları 3 yıl süren Sümela Manastırı kısmen ziyarete açılacak. 

Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre, bu ay bir bölümü ziyarete açılacak manastırın gelecek yıldan itibaren tamamı gezilebilecek. Restorasyon sırasında keşfedilen kuzey çatının üst sağ yamacında gizli geçitle ulaşılan 'şapel' ve 'çile odaları' da ilk kez ziyaretçilerle buluşacak.

3 aşamada yürütülen çalışmalarda 79 bin metrekare alanda kaya temizliği yapıldı. 30 metrelik yol yapılması planlanan alan içindeki hasar gören fresk ve çatı kısımları yeniden onarılıyor.

Bu ay, restorasyonu tamamlanan ilk bölümün ziyarete açılacağını müjdeleyen rabzon Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, "Manastırımız şartlarında el verdiği noktada eski günlerinden daha iyi bir şekilde gezilebilecek. İçerisindeki, belki daha önce gelen ziyaretçilerimizin girme fırsatı bulamadığı yapının tam özelliklerini göremediği, sadece belli alanlarda ancak girme fırsatı bulduğu alanın dışına çıkma imkânını sağlamış olacağız. İçeride restorasyon hızlıca devam ediyor. O var olan bütün yapılar aktif hale getirilme gayreti içerisindeyiz. Hakikaten Sümela Manastırı içerisindeki yapıları da tam ortaya çıkarıldığı zaman, manastırda harcanacak zaman iki üç saati bulacak" diye konuştu. 

Manastırda restorasyon çalışması olmasına rağmen bölgeye turistlerin geldiğini belirten Ayvazoğlu, "Sümela Manastırı 2015 yılının Eylül ayında restorasyon için kapatıldığında yaklaşık 500 bin civarında ziyaretçiye sahipti. Bunun yaklaşık 100 binini yabancılar oluşturmaktaydı. Biz bu yıl bu rakamı yakalamış durumdayız. Sümela Manastırı kapalı olmasına rağmen milli parkımıza girip manastıra çok yakın bir yer olan Ayavarvara Kilisesi'nin bulunmuş olduğu alandan, terastan ücretsiz bir şekilde ziyaret için gelen turist sayımız 250 bini geçmiş durumda. Ağustos ayını da ilave ettiğimiz zaman yaklaşık 300 bin civarında olmuş olacak. Dolayısı ile Sümela Manastırı eski cazibesinden ve ziyaretçilerinin orada arzu ettiği şeyi bulma açısından bir kayba uğramadı. Açılması ile birlikte daha yoğun bir ziyaretçi akımına uğrayacaktır" dedi.


Geri Dön