24 / 04 / 2024

Sümela Manastırı ziyaretçilere açılıyor!

Sümela Manastırı ziyaretçilere açılıyor!

Trabzon Maçka’da restorasyon çalışmalarının ilk etabı tamamlanan Sümela Manastırı bugün ziyarete açılacak. Manastırın yanında bulunan 360 tonluk riskli kaya bloğu çelik ağ ile bohçalanarak sabitlendi.



Trabzon Maçka’da restorasyon çalışmalarının ilk etabı tamamlanıp dört yıl aradan sonra bugün ziyarete açılacak olan tarihi Sümela Manastırında riskli görülen yaklaşık 360 tonluk kaya bloğu, çelik ağla bohçalanarak bulunduğu alana sabitdendi. Karadağ eteklerinde bulunan tarihi Sümela Manastırı’nda kaya ve buz kütlelerinin düşerek olumsuzluğa yol açmaması için endüstriyel dağcılardan oluşan özel ekiple sürdürülen yamaç ıslah çalışmasının büyük bölümü de sona geldi. 

Ekiplerce, üç aşamada, 79 bin metrekare alanda yürütülen çalışmalarda, manastırda ziyaretçilerin can güvenliğini sağlamak amacıyla yaklaşık 4 bin ton ağırlığındaki kayaların temizliği yapıldı. Sümela Manastırı’nda riskli görülen yaklaşık 360 tonluk kaya kütlesinin düşürülmesi için de çalışma yapıldı. 

Ancak kayanın düşürülmesinin yamaçtaki diğer kaya kütlelerinin hareketini de tetikleyeceği göz önünde bulundurularak farklı bir yöntem denendi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeofizik ve Jeoloji Bölümü’nden uzman bir heyetin yaptığı inceleme sonucu, bahse konu kaya kütlesi, çelik ağla bohçalama yöntemiyle bulunduğu alana sabitlendi.

Sümela Manastırı 25 Mayıs'ta yeniden açılıyor!

Sümela Manastırı'nın restorasyonu tamamlanıyor!


Geri Dön