29 / 03 / 2024

Sümela Manastırı 5. ayine hazırlanıyor!

Sümela Manastırı 5. ayine hazırlanıyor!

Yılda bir kez ayin yapılmasına izin verilen Sümela Manastırı'nda, Hristiyan aleminde "Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü" olarak kabul edilen 15 Ağustos'ta, Ortodokslarca beşinci kez ayin yapılacak.




Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce, 88 yıl aradan sonra ilk kez 15 Ağustos 2010'dan itibaren yılda bir kez, bir günlüğüne Hristiyan Ortodoksların ayin yapmasına izin verilen tarihi Sümela Manastırı'nda, bu yıl da Hristiyan aleminde "Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü" olarak kabul edilen ve kutsal sayılan 15 Ağustos'ta ayin yapılması için hazırlıklara başlandı.


Trabzon Valiliği koordinesinde yürütülen hazırlıklar çerçevesinde, ayine katılacakların güvenlik, konaklama, ulaşım ve sağlık sorunlarının giderilmesi amacıyla tedbirler alınması kararlaştırıldı.


Bu çerçevede Trabzon Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin başkanlığında, Maçka Kaymakamı Alper Balcı, Trabzon Vakıflar Bölge Müdürü Mazhar Yıldırımhan, Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Feyhan Kurnaz, Trabzon Müze Müdürü Nilgün Yılmazer, jandarma, emniyet yetkilileri ve çeşitli kurumların temsilcilerinin katılımıyla toplantı yapıldı. Toplantıda ayin sebebiyle tedbirler ele alındı.


Ayine, manastırın avlusunun alanın dar olması sebebiyle yaklaşık 300 Hristiyan Ordodoks'un alınması planlanıyor. Önceki yıllarda olduğu gibi yine Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yönetmesi beklenen ayin sebebiyle manastır ve çevresinde aralarında özel güvenlik ekiplerinin de olacağı yaklaşık 300 görevli bulunacak.


Manastır içinde ve çevresinde görev yapacaklar, ayine katılanlara yardımcı olacak. Manastır ve bölgedeki güvenlik önlemleri ise jandarma tarafından alınacak. 


"Ayin onur ve prestij konusu"


Trabzon Vali Yardımcısı Ertekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sümela Manastırı'nda ayine katılacak misafirlerin güvenliğinin sağlanması ve her türlü tedbirin alınması amacıyla toplantı yaptıklarını söyledi.


Toplantıya emniyet ve jandarma görevlilerinin yanı sıra birçok kurumun temsilcisinin katıldığını ifade eden Ertekin, ayinin huzurlu, güvenli bir ortamda yapılması ve organizasyonda sorun yaşanması için tüm kurumlarla işbirliği içinde çalıştıklarını ifade etti.


Sümela'da misafirlerin sorun yaşamadan ayinlerini yapacaklarını ifade eden Ertekin, "Sümela'daki ayin, Trabzon ile bizim için onur ve prestij konusu. Trabzon kültür ve sanat kentidir. Bu kentte inanç turizmi konusunda da misafirlerimizin en uygun, huzurlu ve güvenli şekilde ayinlerini yapmalarını arzu ediyoruz, onun için çalışıyoruz. İnşallah 15 Ağustos'ta da konuklarımız törenlerini huzurlu şekilde yaparak ülkelerine dönecekler" dedi.


Sümela Manastırı'nın hakları fermanlarla korunuyordu


Altındere Vadisi'ndeki Karadağ'ın eteklerinde, vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda bulunan Sümela Manastırı, halk arasında ''Meryem Ana'' adıyla biliniyor. 


Hakkında çeşitli rivayetler olan ve kuruluşu bilimsel verilere göre 13. yüzyıla dayanan manastırın 1650'ye kadar dış kapısı üzerinde görülebilen 1360 tarihli, beş mısralık bir manzum kitabede 3. Alesios, bu tesisin kurucusu (ktetor) ve ''Doğu ile Batı''nın (Iberia) hakimi imparator olarak gösterilmişti.


Bir güneş tutulmasını 1361 yılında manastırda karşılayan Alesios, 1365 tarihli vakfiyesi ile de manastırın bütün idari şartlarını, arazisini, gelirlerini düzene koyduktan sonra Trabzon'a gelecek bir tehlikeyi, bir Türk akınını önlemek için buradaki keşişlerin daima uyanık bulunmalarını istedi. 


Hizmet birimleri, misafirhane, mutfak, ayazmanın dışında 72 odası bulunan Sümela Manastırı'nın, Trabzon Kommenoslar olarak bilinen ve 1204 tarihinde Trabzon'da kurulan Kommenos Prensliği zamanında önemi arttı ve fermanlarla gelir sağlandı.   


Doğu Karadeniz kıyılarının Türk egemenliğine girmesini takiben Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim'in (1512-1520) manastıra 2 şamdan hediye ettiği, ayrıca Trabzon Fatihi II. Mehmet'in de manastırın haklarını tanıdığı ve birçok manastırda olduğu gibi Sümela'nın da haklarının fermanlarla korunduğu biliniyor.


AA


Geri Dön