25 / 04 / 2024

Sümer Mahallesi'ndeki 1.250 konut yıl sonunda teslim edilecek!

 Sümer Mahallesi'ndeki 1.250 konut yıl sonunda teslim edilecek!

Sümer Mahallesi'nde bin 250 konutu yıl sonunda teslim edecek olan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın'ın gündeminde Merkezefendi ve Çırpıcı Deresi kenarı var. İlçenin 20 yılda tamamen dönüştürülmesi hedefleniyor




Deprem riski ve çarpık yapılaşmanın yanı sıra kültürel dokuyu korumak için kentsel dönüşüme 10 yıl önce başlayan Zeytinburnu'nda bugüne kadar bin 400 ev yıkılarak yeniden yapıldı. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, ilçede Sümer Mahallesi, Merkezefendi ve Çırpıcı deresi kenarı başta olmak üzere birçok bölgede dönüşüm projeleri gerçekleştireceklerini söyledi. Toplam 17 bin binanın bulunduğu bölgede ilk aşamada deprem riski taşıyan yüzde 23 oranındaki (4 bin civarında) bina yenilenecek. Başkan Aydın'ın hedefi önümüzdeki 20 yılda ilçeyi tamamen dönüştürmek. Aydın, son 10 yıldır dönüşümü başlattıklarını ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Kentsel Dönüşüm Yasası'yla çalışmaların daha da hızlanacağını söyleyerek "Yasa çıkmasaydı ancak 50 yılda biterdi" dedi. Bölgede ilk olarak deprem riski taşıyan Sümer Mahallesi'nde yerinde dönüşüm uygulamasıyla bin 250 konut yapıldı. Mahalle, yerinden hiç kaldırılmadan yanında bulunan ve spor tesislerinin kullanımına verilen boş arsa imara açıldı. Buraya bin 250 bağımsız birimden oluşan bir yapı inşa edildi. Aydın, yılsonunda tamamlanacak evlere Sümer Mahallesi sakinlerini taşıyacaklarını ve bu dönüşümün, bölgede başarıyla tamamlanan ilk proje olacağını anlattı. Sümer Mahallesi'nde 100 metrekare evi olanlara 75 metrekarelik daireler verilecek. Daha büyük daire isteyenlere ise aradaki fiyat farkını uzun vadeli taksitlerle ödeme imkânı sağlanacak. 


GECEKONDU YERİNE KONAK 

Aydın, bölgede dönüşümün yapılacağı bir başka semt olarak Merkezefendi'yi gösteriyor. İlçedeki dönüşümü konuşmak için Türk Belediyeler Birliği binasında görüştüğümüz Başkan Aydın, Merkezefendi'de izbe durumda bulunan gecekondularla anlaştıklarını söyledi. Aydın, bölgede daha küçük çaplı bir proje geliştirdiklerini anlattı. Proje kapsamında Merkezefendi'de 50'ye yakın gecekondu yıkılarak yarine semtin tarihi yapısına uygun olan tek ya da iki katlı konaklar yapılacak. Merkezefendi'de yaşayanlar da bu konutlara yerleştirilecek. Gecekonduların yanında tarihi nitelikteki konaklar ise öncelikli olarak restore edilmiş. Aydın, bu proje dışında Merkezefendi'de bugüne kadar yaşanmaz durumda bulunan ve deprem riski taşıyan bine yakın binayı yıkarak yenisini yaptıklarını, bunu kentsel dönüşümden önce gerçekleştirdiklerini anlatıyor. Bu projeleri yaparken kimseyi mağdur etmeyeceklerini söyleyen Aydın, bölgede konut sorununa yönelik olarak ise binden fazla kaçak ve imarlı yapıyı yıktıklarını hatırlattı. Aydın, kaçak yapılarda oturanların Kağıthane gibi alternatif yerlerdeki  Kiptaş  konutlarına yerleştirildiğini, imarlı yapılardakilere ise bölgede yapılacak evlerden vereceklerini söyledi. 


PROJELERİN ÖNÜ AÇIK 

Sümer Mahallesi'nde başarı sağladıkları halde bazı bölgelerde başarılı olamadıklarını anlatan Aydın, "İETT bloklarında aynı başarıyı gösteremedik. Yıkmak kolay yapmak zordur. Yıkarken siyasi riski de hesaplamak gerekiyor. Ancak Kentsel Dönüşüm Yasası'yla bu risk en üst seviyede üstlenildi. Tüm projelerin önü açılacak" dedi. 


TIP BAHÇESİ YAPILDI

Aydın, Merkezefendi başta olmak üzere Zeytinburnu'ndaki dönüşümün İstanbul'un diğer bölgelerinden farklı olarak kültürel yerleşim alanı kapsamında yapıldığını hatırlattı. Bu nedenle bölgede konutların yanı sıra çok sayıda kültür evi, tarihi yapı ve halkın buluşma alanı olacak organik pazar yaptıklarını anlattı. Bu kapsamda hekimlik yapan ve bölgeye ismini veren Merkezefendi adına bir tıp bilimleri bahçesi de yapıldı. Bahçeye Türkiye'de bulunmayan tüm bitki çeşitleri getirildi. Buradan sağlanan bitkilerden ise şifalı besinler yapılarak organik pazarda satılması hedefleniyor. Aydın, bir başka dönüşüm alanının ise Çırpıcı Deresi kenarı boyunca yapılacağını ancak burada henüz bir çalışmaya başlamadıklarını açıkladı. 

Sabah


Geri Dön