26 / 04 / 2024

Suriye'deki El Bab Ulu Camii 15 milyon TL'ye restore edildi!

Suriye'deki El Bab Ulu Camii 15 milyon TL'ye restore edildi!

Suriye'deki El Bab Ulu Camisi, 2016-2017 yıllarında DEAŞ tarafından bombalanmıştı. Vakıflar Genel Müdürlüğü, camiyi yaklaşık 15 milyon TL harcayarak restore etti...



 

Suriye'deki El Bab Ulu Camisi, 2016-2017 yıllarında DEAŞ tarafından bombalandığı için ağır hasar almıştı.  Vakıflar Genel Müdürlüğü, caminin restorasyonunu üstlendi.

Anadolu Ajansı'ndan alınan habere göre, vakıf eser, Genel Müdürlük tarafından yaklaşık 15 milyon TL harcanarak restore edildi. El Bab Ulu Camisi'nde cemaat yarın ilk cuma namazını kılacak.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Vakıflar Genel Müdür Vekili Burhan Ersoy, 2017 Haziran'da Gaziantep Bölge Müdürlüğü'nün teknik personeli ile cami alanında yapılan incelemeler sonucunda, eserin ağır hasar aldığını ve bazı bölümlerinin tamamen yıkıldığının tespit edildiğini söyledi. 

Vakıf eserin daha fazla zarar görmemesi ve metruk hale gelmemesi için acil müdahale kararı aldıklarını belirten Ersoy, şunları söyledi:

"Yaşanan iç savaşın çirkin yüzüne karşılık, yüzyıllara direnmiş bu abidevi eseri, ateş altında süren bir restorasyon çalışmasıyla özgün niteliklerini koruyarak yeniden ayağa kaldırdık. Ecdat yadigarının yeniden cemaatine kapılarını açmış olmasının mutluluğunu Suriyeli kardeşlerimizle paylaşıyoruz. El Bab Ulu Camisi, vakıf konusunun, vakıf olmanın, vakfetmenin, yani karşılıksız vermenin, barış ve sevginin devasa bir sembolüdür." 

-El Bab Ulu Cami 

Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yayınlanan İslam Ansiklopedisinde "El-Camiu'l-Kebir"in büyük programlı bir Selçuklu (XII. yüzyıl) eseri olduğu ve Memlüklüler tarafından (744/1343) esaslı bir şekilde yenilendiği söyleniyor.

Ulu Camii, Bab şehrinden gelen caddenin sonunda bulunuyor. Minarenin üstünde 533 tarihli bazı harfleri silinmiş bir nakış yer alıyor. 

Osmanlılar döneminde de onarımı yapılan caminin giriş kapısında 1903 tarihli II. Abdülhamit Han'ın tuğrasıyla yazılmış bir yazı yer alıyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen kapsamlı restorasyon çalışmasıyla cami, orijinaline uygun ve özgün nitelikleri korunarak yeniden açılıyor.

Bab'da DEAŞ'ın yıktığı ecdat yadigarı caminin restorasyonunda son aşamaya gelindi!


Geri Dön