26 / 04 / 2024

Suriyeliler Antalya'daki kiraları uçurdu!

Suriyeliler Antalya'daki kiraları uçurdu!

Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “Suriyelilerin ve yabancıların Antalya tercihi fiyatları arttırdı. Bu artış gün geçtikçe sürecek” dedi




Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, eskiden Antalya için emekliler kenti denilirken şimdilerde Antalya’nın küçük bir İstanbul olmaya başladığına dikkat çekerek, “Bu nedenden dolayı Antalya’da 50 yaş üstü binalar rant olmaya başladı. Hatta geçenlerde haberleri izlediğimizde İstanbul’da 2+1gecekondu fiyatının 1,5 milyon lira olduğunu öğrendik. Bunun en büyük nedeni gecekonduların yanı başlarında yükselen gökdelenler. Bu sebepten dolayı bu alanlar rant alanı içerisine girmiştir” dedi. Antalya’da yaklaşık 120 bine yakın binanın risk altında olduğunu hatırlatan Gündüz, “Bu riskli binalar 5 üzerindeki depreme dayanıklı olmayan binalardır. Örnek verecek olursam; Antalya Deniz Mahallesinde önceden 55 bin-60 bin liraya satılan binalar şu anda 300-400 bin lira arasında satılmaktadır. Bu binalar yaklaşık 50 yıllık binalardır. Müteahhitler de burada kurnazlık yapıyor, rant yapıyor. Müteahhitler apartmanda 1 daire aldıkları zaman apartmanın hissedarı oluyor. Gelin bu apartmanı yıkıp yenisini yapalım diyorlar. Kişilerin bütçesi el vermediği zaman ben istediğim fiyata satırım diyor. Aksi takdirde belediyeye gider bina için çürük raporu alırım bu durumda arsa payına ne yatırıyorsanız ben size verir mahkeme yoluyla satın alırım diyor. Müteahhitler tüketicileri, vatandaşı tehdit ediyor. Bundan dolayı da vatandaş huzursuz oluyor. Bugün Antalya merkezde 35-50 yaşın altında bina kalmamıştır” dedi.


 


Fiyatlar gün geçtikçe artacak


Ev kiralarının yüksek olmasının en büyük nedenleri arasında Kentsel Dönüşüm çerçevesinde yapılan bir planlama olduğunu hatırlatan Gündüz, “Örneğin Gülük’te 450-500 olması gereken kira fiyatı 800-850-1000 lira arasında değişiyor. Antalya’da arz ve talep birbirini dengelemiyor. Bu yüzden fiyatlar artmış durumdadır. Bu kira artışları Suriyelilerin ve yabancıların Antalya’yı tercih etmesinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca Suriyelileri herkes gariban olarak nitelendirmektedir. Böyle bir şey söz konusu değildir. Bugün Türkiye’ye göç eden Suriyelilerin büyük bir oranı varlıklıdır. Aslında göç edemeyenler varlıksız, garibandır. Çünkü Suriye’den başka gidecek yerleri yoktur. Doğu ve Güneydoğu’da, Antalya’da gayrimenkul alım satımı yapmıştır Suriyeliler. Tapu takiplerini yaptığımızda da Suriyelilerin tapu takiplerini buradan görebiliyoruz. Gariban gözüyle bakmamızın bir anlamı yoktur. Antalya’da gayrimenkul ve kira artışlarının en bükük nedenlerinden bir tanesi Türkiye içi göçü, yurt dışı göçü arz ve taleplerdir” dedi. Gündüz, ev ve kira fiyatlarının gün geçtikçe artabileceğine dikkat çekti.


Esra ALTUNKES/Akdeniz Manşet


Geri Dön