25 / 04 / 2024

Sur'un yeniden inşaası 7 milyar lirayı bulacak!

Sur'un yeniden inşaası 7 milyar lirayı bulacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki terörle mücadele operasyonlarının sona erdiği Diyarbakır'ın Sur ilçesinin yeniden inşasına ilişkin eylem planının detaylarını anlattı.



Sur'un yeniden inşasının maliyetinin 7 milyar lirayı bulacağını açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, terör saldırıları öncesi Sur'da yaşayan hak sahiplerine de 3 öneride bulunacaklarını belirtti. Sur'da yaşayan bütün vatandaşların evlerinin değerlerinin hesaplandığını söyleyen Bakan Özhaseki, "Vatandaş isterse parasını alacak, tapusunu bize teslim edecek. İsterse evinin değeri karşılığında Diyarbakır'da yaptığımız 3 bin konutluk inşaattan ev alacak. Evlerin değerini karşılaştıracağız, aradaki farkı uzun vadeli olarak kendisinden isteyeceğiz. İsterse de TOKİ'nin diğer illerde yaptığı evlerle takas yöntemine gireceğiz" diye konuştu. 


Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Sur'un aslına uygun bir biçimde yeniden imar edilmesi için azami gayret göstereceklerini ve bu süreçte Sur'da evleri zarar görmüş hiçbir vatandaşı mağdur etmeyeceklerini kaydeden Bakan Üzhaseki şunları söyledi: "Sur'da yapacaklarımızı üç temel başlıkta özetleyebiliriz. 


Birincisi; evi yıkılmış insanların her türlü zararları karşılanacak. İkincisi burada bulunan ve zarar görmüş bütün tarihi eserleri elden geçirmek. Camiilerden kiliselere, hanlardan çeşmelere sivil mimarlık örneklerine burada çok güzel yapılar var. Bütün bu tarihi eserler aslına uygun şekilde restore edilecek. Üçüncüsü ise esnafın işlerinin iyileşmesi için sokak sağlıklaştırma projesi dediğimiz çalışmalar.''



Yeni Asır


Geri Dön