26 / 04 / 2024

Süt fiyatlarına zam kapıda! Raf fiyatları yüzde 70 artacak!

Süt fiyatlarına zam kapıda! Raf fiyatları yüzde 70 artacak!

Rusya Ukrayna savaşı tüm dünyada ekonomik belirsizliklere yol açtı. Savaş sebebiyle maliyetlerin artması, besi çiftliklerinde üretimin aksamasına neden oldu. Bu durum süt fiyatlarının zamlanmasına sebep olacak. TÜSEDAD Genel Başkanı Sencer Solakoğlu fiyat artışı için tarih verdi...



Rusya Ukrayna savaşı ekonomik olarak tüm dünyayı olumsuz anlamda etkilemeye devam ediyor. Avrupa'da gaz fiyatları yükselmeye devam ederken, Türkiye'de de gıda fiyatlarında artış görülmeye başlandı.

TÜSEDAD Genel Başkanı Sencer Solakoğlu, “Bugün süte zam geldiğinde, yarın raflardaki fiyatlarda minimum yüzde 70 artış göreceksiniz. Alacağımız hiçbir önlemin yarına bir faydası olmayacak. Mart ve nisan aylarında yaşanacak fiyat artışlarının önüne geçmek mümkün olmayacak”  şeklinde açıklamalarda bulundu. 

Solakoğlu, Rusya Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan fiyat artışlarının Türkiye'ye etkilerini şu şekilde değerlendirdi;

“Rusya ve Ukrayna bu anlamda çok önemli. Dünyada ticareti yapılan ayçiçeği tohumunun üçte biri Ukrayna’dan çıkıyor. Ayçiçeği yağının olmaması sebebiyle soya yağına müthiş bir talep geldi. Soya piyasasında fiyat ikiye katlandı. Ayçiçeği yağından çıkan posa, Türkiye’de en çok kullanılan hayvan yemlerinden bir tanesi. Soya, mısır ve bütün bu ürünlerin fiyatları öngörülemez bir şekilde yükselmeye devam ediyor. Bunun ne kadar vahim bir gidiş olduğunu kelimelerle ifade etmek mümkün değil.

NET REZERVLERİMİZ EKSİ DURUMDA

Türkiye, 2021’de 20 milyon ton buğday üretmişti. 2021’de 15 milyon ton. Bu sene ne olacak nereye gideceğiz? TMO, 6 bin liraya yurtdışından buğday alıyor. Türkiye’deki üreticiden 2 bin 200 alıyor. Böyle olunca üretici daha az üretiyor. Biz, daha çok dışarıya bağımlı kalıyoruz. Bundan önceki Bakan Pakdemirli, ‘Paramız var ki ithal ediyoruz’ demişti. Paramız var ki ithal ediyoruz da doğru değil. Biz bu krize yakalanırken net rezervlerimiz eksi durumda, brüt rezervlerimiz de borçlardan ibaretti. Tüketicinin hissettiği (enflasyonu kastediyor) yüzde 50, bizim hissettiğimiz yüzde 100. Bu aradaki fiyat farkı çiftçiye zarar olarak giriyor.

Süt fiyatlarına zam kapıda! Raf fiyatları yüzde 70 artacak!

SÜT FİYATLARINDA MİNİMUM YÜZDE 70 ARTIŞ OLACAK

Dünyada süt fiyatları 83 kuruşa (senti kastediyor) kadar çıktı. Türkiye’de enflasyonun köpüğünü almak için, gıda enflasyonunu düşük göstermek için süte zam yapılmasının önünde engel oluyorlar. Türkiye’de süt hâlâ 4 lira 70 kuruş. Hiçbir süt üreticisi para kazanmak için üretim yapmıyor. Bugün süte zam geldiğinde, yarın raflardaki fiyatlarda minimum yüzde 70 artış göreceksiniz. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sektörden ‘Ramazan’ın sonuna kadar zam yapmayın’ talebi var. Niye Ramazan’ı bekliyoruz? Zararına üretim yaptırmak demek, çok sayıda çiftliğin kapanması, son üç yıldır müthiş güç kaybetmiş sektörün çok daha fazla güç kaybetmekten kaynaklı pes etmesi anlamına geliyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön