19 / 04 / 2024

Tahıl koridoru arpa, buğday ve mısırın fiyatını düşürdü! İşte 8 Ağustos 2022 arpa, buğday ve mısır fiyat listesi

Tahıl koridoru arpa, buğday ve mısırın fiyatını düşürdü! İşte 8 Ağustos 2022 arpa, buğday ve mısır fiyat listesi

Tahıl koridorundan bir haftada 10 gemiyle 305 bin ton sevkiyat gerçekleşirken, bu proje Türkiye’de arpa, buğday ve mısırın fiyatlarını geçen aya göre düşürdü…



Küresel gıda krizinin çözümü için Türkiye'nin koordinasyonunda yürütülen tahıl sevkiyatına yönelik mutabakat kapsamında, bir haftada 305 bin 458 ton tahıl, 10 ticari gemi aracılığıyla emniyetli şekilde Ukrayna limanlarından sevk edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklaması ile başlayan 22 Temmuz'da İstanbul'da, Türkiye, Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi" imzalar atıldı.

İLK GEMİ 1 AĞUSTOS'TA UKRAYNA'DAN HAREKET ETMİŞTİ

Bugüne kadar yapılmış olan sevkiyat dahilinde toplam 170 bin 458 ton mısır alan 4 geminin Türkiye limanlarına ulaşması hedeflenirken, 5 Ağustos'ta yola çıkmış olan bu gemilerden ilki "Polarnet" Kocaeli Derince'ye bugün vardı. Gemide 12 bin ton mısır bulunmakta.

Bir haftalık sevkiyat dahilindeki diğer altı geminin varış noktaları İtalya, Çin, İrlanda, İngiltere, Lübnan olarak kaydedildi.

Lübnan'a varmak üzere 27 bin ton mısır taşıyan "Razoni" isimli Sierra Leone bayraklı kuru yük gemisi olan tahıl koridoru anlaşmasının detaylarına göre; 1 Ağustos'ta Ukrayna'nın Odessa Liman'ından ayrılan ilk gemi olmuştu.

Ukrayna'dan İrlanda'ya varacak ve 33 bin ton mısır taşıyan Panama bayraklı olan "Navi-Star" isimli gemi Odessa Limanı'ndan, İngiltere'ye varmak üzere 13 bin ton mısır taşıyan Malta bayraklı "Rojen" isimli gemi Çornomorsk Limanı'ndan 5 Ağustos'ta yola çıkmıştı.

İLK BOŞ GEMİ DÜN UKRAYNA'DAKİ LİMANA ULAŞTI

Aynı zamanda 5 Ağustos'ta Bandırma Limanı'ndan ayrılmış olan Barbados bandralı "Fulmar S" isimli boş olan gemi, Ukrayna'nın Odessa bölgesindeki Çornomorsk Limanı'na 7 Ağustos'ta vardı. "Fulmar S" yük almak için Ukrayna limanlarına gelen ilk gemi olmuş oldu.

Tahıl sevkiyatı dahilinde 7 Ağustos'ta 6 bin ton ayçiçeği yağı taşıyan "Mustafa Necati" adlı gemi İtalya'ya varmak üzere, 45 bin ton ayçiçeği küspesi alan "Star Helena" isimli gemi Çin'e gitmek üzere, 66 bin ton mısır taşıyan "Glory" adlı gemi ise İstanbul'a gitmek üzere Çornomorsk Limanı'ndan kalktı.

Yine aynı gün, 44 bin ton mısır barındıran ve İskenderun'a giden "Riva Wind"  adlı gemi de Odesa Limanı'ndan yola çıktı.

Küresel düzeydeki gıda krizinin çözümü ile ilgili Türkiye'nin koordinatörlüğü ile yürütülen tahıl sevkiyatı ile ilgili mutabakat dahilinde, bugüne kadar 305 bin 458 ton tahıl, 10 ticari gemi ile Ukrayna limanlarından emniyetli şekilde sevk edilmiş olarak kayıtlara geçti.

Tahıl koridoru arpa, buğday ve mısırın fiyatını düşürdü! İşte 8 Ağustos 2022 arpa, buğday ve mısır fiyat listesi


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön