25 / 04 / 2024

Tahir Tellioğlu: Müteahhitlik Hizmet Yasası bir an önce çıkmalı!

Tahir Tellioğlu: Müteahhitlik Hizmet Yasası bir an önce çıkmalı!

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, İnşaat sektörüne yönelik çarpıcı açıklamalarda bulundu. İşte Tahir Tellioğlu'nun açıklamaları...



Yeni hükümetin sektör için umut olduğunu belirten Tellioğlu, “Türkiye'de konut üretimi 1995- 2005 yıllarında 400 ile 600 bin bandındaydı. Konut üretimi 2014 yılında 1.2 milyon, 2015 yılında 1 milyon 250 bini buldu. Türkiye'de 400 bin 600 bin konut üretim bandının 5-6 yılda 1 milyon 200 bine çıkması konut sektörüne yönelik rakamların çok gerçekçi bir yansıması olamaz. Yaşanan fiktif rakamların sebebi önüne gelen kişilerin müteahhit olması. Bu kesim konut sektöründe üçüncü şahısları da mağdur ediyor. Bu tür kişiler kamusal hizmet disiplininin bozulmasının da müsebbibidir”şeklinde konuştu.

SATIŞ İHRACAT SAYILSIN

Sektörün önümüzdeki dönem sıkıntılarının giderilmesi için bir dizi önleme ihtiyaç duyduğuna da vurgu yapıldı. Tellioğlu, önerilerini 10 başlık altında topladığını belirterek, yabancıya konut satışının ihracat teşviki sayılmasının önemli olacağını kaydetti. İnşaat sektörünün nitelikli ve sürdürülebilir olabilmesi için Müteahhitlik Hizmet Yasası'nın bir an önce çıkması gerektiğine işaret eden Tellioğlu, yasanın aynı zamanda sektöre zarar veren müteahhitleri de ayıklamada faydalı olacağını söyledi. Öneriler arasında müteahhitlik hizmet kanununun biran önce çıkarılması, eşit belediyeler ve kamu kuruluşları arasındaki çarpık uygulamaların kaldırılması, tapu harç tutarlarının yüzde 4'ten yüzde 2'ye düşürülmesi, imar kanununun yeniden hazırlanması, kamu eliyle yurtdışı müteahhitlik ve teknik müşavirlik hizmetlerinin desteklenmesi ve kentsel dönüşümün amacına uygun yapılması da yer aldı.



Yeni Şafak


Geri Dön