29 / 03 / 2024

TAKS nasıl bulunur hesaplanır?

TAKS nasıl bulunur hesaplanır?

TAKS değerleri, bir yapının arsa alanı üzerinde ne kadarlık bir kısımda yayılacağı ve kaç katlı olacağını belirliyor. Peki, TAKS nasıl bulunur hesaplanır?



TAKS nasıl bulunur hesaplanır?

TAKS değerleri, bir yapının arsa alanı üzerinde ne kadarlık bir kısımda yayılacağı ve kaç katlı olacağını belirliyor. TAKS değeri, arsanın bağlı olduğu belediye tarafından belirleniyor.


TAKS değerleri 0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 arasında değişkenlik gösterebiliyor. Arsa için belirlenen TAKS değeri ile, arsa alanı çarpılıyor ve bina oturum alanı hesaplanıyor.


Bir arsa üzerinde yapılacak binanın hangi özelliklere sahip olacağı bilgilerine imar durum belgesinde yer veriliyor. İmar Durum Belgesinde TAKS (taban alanı katsayısı) ve KAKS (kat alanı katsayısı) ile ilgili bilgilere de yer veriliyor. 


TAKS hesaplama..

Taban Alanı Katsayısı olan TAKS, yukarıda da belirttiğimiz gibi arsadaki inşaatın taban oturum alanının arsaya oranını ifade ediyor.


TAKS hesabı örneği..

TAKS hesabı; taban alanı çarpı arsa alanı formülü baz alarak yapılıyor. Buna göre 1500 metrekarelik arsanın taban oturumu 450 metrekare olabiliyor.


1500 x 0,30 = 450 metrekare


Bina oturum alanı hesabı nasıl yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön