29 / 03 / 2024

Taksim Camii başka bir yere yapılamazdı!

Taksim Camii başka bir yere yapılamazdı!

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, "Taksim'de caminin inşa edileceği alan 2. Mahmut Vakfı'nın hayratıdır. Bizim o mekana hayrat olması hasebiyle cami dışında başka bir şey yapmamız zaten mümkün değil" diye konuştu.



Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, fikir olarak yaklaşık 50 yıl önce gündeme gelen ve önceki gün temeli atılan Taksim'deki camiye ilişkin tarihi süreci anlattı. Taksim'de temeli atılan caminin inşa edileceği alanda 2. Mahmut Vakfı'nın hayratı bir mescid bulunduğunu belirten Ertem, 2. Mahmut döneminde yapılan ancak sonraki yıllarda yanan Taksim Mescidi'nin yaklaşık 250-300 kişinin ibadet edebileceği şekilde onarılarak kullanıldığını söyledi. Ertem, "Taksim'de caminin inşa edileceği alan 2. Mahmut Vakfı'nın hayratıdır. Bizim o mekana hayrat olması hasebiyle cami dışında başka bir şey yapmamız zaten mümkün değil" dedi. 


"40 YILDIR TEK TEK UĞRAŞILARAK BUGÜNE GELİNDİ" 

Adnan Ertem, bir taraftan Vakıflar Genel Müdürlüğü satın alma işlemi yaparken, diğer taraftan da imar planları ve koruma kumlu kararlan süreçlerinin devam ettiğini kaydetti. Bu süreci de Beyoğlu Belediyesinin takip ettiğini dile getiren Ertem, şunları söyledi: "Kurumlar vazifeler üstlendi. Tek başına bizim başardığımız bir iş değil. Yaşanan süreçleri, dönemleri düşünün. 28 Şubat süreci yaşanmış, yargı olumsuz davranıyor, böyle dönemler geçirilmiş. Mahkemeler cami yapılmasını öngören imar planlarını iptal etti. Koruma kurulları her önüne gelen projeye başka bir gerekçeyle olumsuz cevap verdi. İmar planında 1977de cami olarak belirlenen alan, sonraki yıllarda otopark olarak değiştirildi. 40 yıldır tek tek uğraşılarak bugüne gelindi ve caminin temeli atıldı. Gelinen nokta, Cumhurbaşkanımızın fikri takibi ve kurumların da bu takibe uygun vaziyet almasından kaynaklanan bir sonuçtur, herkes üzerine düşen vazifeyi yerine getirdi ve bugüne geldik."


"MÜTEAHHİT FİRMA SUR YAPI 

Müteahhit firma Sur Yapı ile protokol imzaladıklarını dile getiren Ertem, camiyi sponsor olarak Sur Yapı'nın inşa edeceğini, isin kontrolünü, denetimini, yürütülmesini ise Vakıflar Genel Müdürlüğünün üstleneceğini söyledi. 



Yeni Akit



Geri Dön