29 / 03 / 2024

Taksim Cami'nin inşaatında son durum ne?

Taksim Cami'nin inşaatında son durum ne?

Taksim Meydanı'nın en özel köşesinde, tramvay yolunun hemen başındaki Taksim Camii'nde inşaat kalışmaları hızla devam ediyor. 43 yıldır hayali kurulan, bu yılın sonunda ibadete açılması planlanan caminin son hali görüntülendi...



Taksim Meydanı'nın en özel köşesinde, tramvay yolunun hemen başındaki Taksim Camii'nde inşaat kalışmaları hızla devam ediyor.

Sabah'tan Sonat Bahar'ın haberine göre; Taksim Camii, mimarisi ve dokusu itibarıyle Beyoğlu-Taksim'le bütünlük sağlayan, yer aldığı lokasyonun dokusuna uygun bir mimari dille dizayn edildi.

Binlerce farklı dilden, dinden, ırktan insana ev sahipliği yapan Taksim'in göbeğinde konumlanan cami sadece bir ibadet alanı olmayacak. Camiyi de içine alacak olan alanda herkesin kültür ve sanatla buluşacağı, dijital kütüphanesinden faydalanıp kitap okuyacağı, dinleneceği, sergilerin yapılacağı rengarenk bir kültür bahçesi de bulunacak.

Caminin cepheleri tamamlandı ve kat cephe kaplamaları çalışmaları başlandı. Çalışmalar sonrasında iskeleler sökülecek ve kısa sürede caminin inşaatı tamamlanacak. Eş zamanlı olarak iç mekan çalışmaları da hızlandırıldı. 

Önümüzdeki günlerde kubbe altı namaz alanı, nakkaş ve kalem işleri, çevre perde işlemleri bitirilecek. Caminin bu yılın sonunda açılması amaçlanıyor. 

1968'den bu yana yapılsın mı, yapılmasın mı tartışmalarıyla bugünlere gelen projede sona geliniyor. Danıştay, 1983 senesinde "Taksim'e cami, çarşı, otopark yapılmasının kamu yararına uygun olmadığı" yönünde karar alıp camiyi onaylamadı. Fakat, 1994'te İstanbul Belediye Başkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, caminin yapılması yönünde büyük bir kampanya başlattı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 yıllık sürede zaman zaman Taksim'e cami yapılması gerekliliğini gündeme getirdi; hatta bir konuşmasında, "Maksemin olduğu yere de Taksim Meydanı'nın ihtiyacı var. Oraya bir Selahattin Camii yerleşmesi lazım" diye konuştu. Ve artık belli dönemlerde gündeme gelen fakat somut bir adım atılamayan Taksim Camii'nde projesi başladı. 

Taksim Cami nin inşaatında son durum ne?

2 bin 250 kişi aynı anda namaz kılacak

Taksim Camii'nin minare yüksekliği 61 metre olacak. Bu yükseklik özellikle çevresindeki diğer dini mabetlerin yüksekliği göz önüne alınarak projelendirildi. 

Kot farkı dikkate alınarak tasarlanan projenin yer altında üç katı olacak. Otopark olarak tasarlanan üç katta toplam 163 araç bulunabilecek. 

Proje, mimari olarak hem zemin kat hem birinci bodrum katta İstanbul'un en yoğun arterlerinden olan İstiklal Caddesi ve Tarlabaşı Bulvarı'nı birleştiren bir noktada konumlanıyor. Ve bu iki önemli lokasyonun ilişkisini sosyal mekanlarla besleyen, bu sayede cami bünyesini sürekli canlı tutabilen bir yapıya sahip.

Taksim Cami titanyum çinko alaşım kaplı kubbeleri ile Taksim Meydanı çeperine uygun bir siluette tasarlandı. 

Mühendislik açısından caminin ayrışan en önemli özelliği Top-Down sistemi ve bu sistemin kullanıldığı tek cami olması. Top-Down sistemiyle temel yapılmadan inşaata ortadan başlandı. Ortanın üstünü yaptıkça eş zamanlı olarak temele doğru da inildi. En son kısımda temel ve caminin üstü aynı anda bitirildi. Taksim'in stratejik bir nokta olması nedeniyle bu sistem kullanıldı. 

Caminin kapalı ibadet alanında 2 bin 250 kişi aynı anda namaz kılabilecek. Dış avluda cenaze namazı kılabilecek kişi sayısı ise 2 bin 400 olarak tasarlandı. Kadınlar için 465 metrekarenin ayrıldığı projede, 620 kadın bir arada namaz kılabilecek. Caminin açık ibadet alanındaysa 700 kişi namaz kılabilecek.

Yaklaşık 15 bin metrekare kapalı alana sahip caminin; 10 bin metrekaresi otopark, 5 bin metrekaresi ise cami, kültür merkezi ve vakıf merkezi olarak tasarlandı. 

Taksim Camii, hemen arkasında bulunan Rum Ortodoks Kilisesi ile Ermeni Katolik Kiliseleri'nin yüksekliklerine göre projelendirildi. Taksim Meydanı ile Beyoğlu mimari dokusunda sıkça rastlanan 20. yüzyıl başındaki art deco mimari stilinden faydalanıldı.

Taksim Meydanı projesi için halk oylaması 19 Ekim'de başlıyor!


Geri Dön