29 / 03 / 2024

Tamer Heper: Miras taksim sözleşmesi yazılı olmalıdır!

Tamer Heper: Miras taksim sözleşmesi yazılı olmalıdır!

Tamer Heper'in miras taksimiyle ilgili Posta Gazetesi'ndeki yazısında "miras taksim sözleşmesi yazılı olmalıdır" açıklamasında bulundu. İşte Tamer Heper'in Posta Gazetesi'ndeki köşe yazısının detayları şöyle;



Zamanında dört mirasçı kendi aralarında miras taksim sözleşmesi imzalamış. Gayrimenkuller tapuya tescil olunmamış. Sonra ikisi vefat etmiş. Şimdi ölen iki kişinin mirasçılarını bu sözleşme bağlar mı? Sonra ölenlerin mirasçıları da kendi aralarında miras taksim sözleşmesi yapmış. Bu doğru mu? Taksime konu bir mal tapuda üçüncü kişiye satılmışsa bu mal geri alınabilir mi?


Mirasın paylaşılması konusunda mirasçılar kendi aralarında mirası paylaşabilirler. Bu bir sözleşmedir ve bu sözleşmenin yazılı olarak yapılmış olması gerekir. Sözlü paylaşım geçerli değildir. Şayet paylaşım nedeni ile yapılacak sözleşmeye mirasçılar dışında biri daha katılacak ise bu halde sözleşmenin noterde yapılması gerekir. Böyle bir sözleşme ile mirasçılar alacaklarını birbirlerine garanti etmiş olurlar. Paylaşmanın tamamlanmasından sonra da kendilerine düşen mallar konusunda da satım hükümlerine göre birbirlerine karşı sorumludurlar. 


Bu sözleşmelere dayanarak gayrimenkullerin tescilini talep mümkündür. Ancak paylaşımla kendilerine düşen mallar konusunda sonraki mirasçılar da kendi aralarında miras taksim sözleşmesi yapabilirler. Mallardan üçüncü kişiye satılmış olanlar için duruma göre yukarıda açıkladığım kefalet hükümleri uygulanır. Satın almış bulunan üçüncü kişi, tapu kayıtlarına güvenerek satın alan kişi olması nedeni ile iyi niyetli alıcı durumundadır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir husus var. Miras kalan tereke malları bir bütündür ve mirasçılara da elbirliği mülkiyeti olarak kalır. 


Dolayısı ile tereke içindeki bir gayrimenkulün mirasçılardan biri tarafından elden çıkarılması mümkün değildir. Dolayısı ile sanki böyle bir satıştan söz edince, miras bırakanın ölümünden önce satışı gerçekleşmiş gibi bir anlam çıkar. Bu halde de hayatta olan birinin mallarının taksimi için sözleşmeye o kişinin de katılması şarttır. Buradan çıkan sonuç şudur: Miras taksim sözleşmesi miras bırakan hayatta iken, miras bırakanın katılımı olmadan mirasçılar arasında yapılmışsa bu sözleşme geçersizdir. 


Posta


Geri Dön