19 / 04 / 2024

TANAP Pasinler'in kaderini değiştirecek!

TANAP Pasinler'in kaderini değiştirecek!

Başkan Sertoğlu, “Şah Denizi’nden çıkan bin 860 kilometre uzunluğunda, Kars’tan girip Edirne’den Avrupa’ya açılan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) projenin ana merkezi Pasinler’e kurulacak” dedi.




Erzurum Pasinler İlçe Belediye Başkanı Ünsal Sertoğlu, 5 yıllık görev sürecinde yapılan hizmetler ve geleceğe dönük uygulanacak projeler hakkında bilgi verdi. Erzurum Gazeteciler Cemiyeti’ yönetimini ve üyelerini ağırlayan Başkan Sertoğlu, ilçe için çok ciddi projeler yaptıkları söyledi.

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP)’ın ilçeye çok büyük katkısı olacağını söyleyen Başkan Sertoğlu, “İlçemizde çok ciddi bir proje daha yapılıyor, TANAP. İki kardeş ülke, Türkiye ve Azerbaycan’ın iş birliğiyle ortaya çıkan bu dev proje ile Avrupa’nın ve Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacını karşılamayı bunun yanı sıra bölgede gaz çeşitliliğinin sağlanmasını hedefliyor. Şah Denizi’nden çıkan bin 860 kilometre uzunluğunda, Kars’tan girip Edirne’den Avrupa’ya açılan projenin ana merkezi Pasinler’e kurulacak. Bin 500 ara eleman çalıştıracak ve yapılan anlaşmadan öncelikle çalışacak kişiler Pasinler’den olacak. 51 milyar dolarlık bir projedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kasasında bir kuruş çıkmayacak. Bütün para Azerbaycan kasasından çıkacak. Azerbaycan’dan çıkacak gazı Avrupa’ya taşıyacak ana merkezi buradır. Kars Selim de var, Erzincan Üzümlü de ve Sivas Reşadiye de var. Birde Pasinler’de olacak. Uluslara arası bir proje olduğu için çok ciddi sosyal projeleri de ilçemize yansıyacaktır” şeklinde konuştu.

İlçemiz kentsel dönüşüm projesine alındı

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin Erzurum Pasinlerli oluşunun ilçeye çok büyük katkı sağladığını dile getiren Pasinler Belediye Başkanı Ünsal Sertoğlu, önümüzdeki inşaat sezonunda ilçenin çehresinin değişeceğini söyledi.

Sertoğlu, “Ben Ankara’ya Çevre ve Şehircilik Bakanımız İdris Güllüce’ye ne gittiysem boş dönmedim. Bu ilçeye en son geldiğinde belediye de bir çalışma yaptık. Ne yapacağımızı konuştuk. İlçemizi kentsel dönüşüme programına aldırdık. Bizzat aradı ve ‘Mayıs ayında kazma vuracak şekilde hazırlığınızı yapın’ diye talimat verdi. Küçük sanayi sitemizin projesi sanayi bakanlığında onaylandı. 106 dönümlük bir alanı ilkbaharda yapacağız. Önümüzdeki sezon, dere yatağına devremülk kaplıcaların yapımı kentsel dönüşüm, yine sanayi sitesi çalışmasıyla bu ilçe şantiyeye çevrilecek. İlçe layık olduğu hizmet ve projeleri görecek. Bu ilçe gelişiyor. Ayrıca bazı bölgelerde ilçe meydanları, çevre düzenlemesi, rölyef ve kabartma gibi çalışmalar yapıldı” dedi. 

Devre mülkler tamamlanacak

Devre mülklerin yapımının devam ettiğini ve kamuoyunda konuşulan söylentilerin asılsız olduğunu ifade eden Pasinler İlçe Belediye Başkanı Ünsal Sertoğlu, şunları söyledi:

“Akasya termal tesisler bu yıl ağır aksak yürüdü. Akasya termal tesisler bu yıl Kızılcahamam’da da aynı projeyi yapıyor. İnşaat sezonunda kaldığı yerden devam edecek. 72 daire var, yaptığı kadar sattı. Sadece bu değil ciddi bir yatırım daha var. 120 milyon değerinde bir proje. 1 milyon 380 bin TL’ye bir arsayı sattık. Bu her iki tesis tamamlandığında 20 bine yakın devre mülk ediyor. Şehir merkezinde 5 bin aile var. Biz ilçemizde 20 bin aileyi ilçemizde barındıracağız. Ayrıca biz gelir gelmez köstebek gibi yerin altına girdik, su kanalizasyon, tedaş, Telekom gibi kurumlarla ortaklaşa çalıştık ve hepsini yerin altına aldık. 1915 yılında Ermeniler buradan giderken Hasan Dede dağı ormandı. Rus Puşkin’in kitabında vardık, ‘Sarıkamış’ta çıkan bir sincabın hiç ağaçtan inmeden Pasinler’e kadar geldiğini’ yazıyor. Bizde ondan yola çıkarak, 4 bin dönümlük alanda 730 bin sarıçam ve akasya fidesini toprakla buluşturduk ve başarı oranımız yüzde 90. Ağaçların tamamı tuttu. Buradan baktığınızda güzel bir orman göreceksiniz. Tarihi kalenin etrafında çok ciddi bir kamulaştırma çalışması yaptık. 168  TOKİ  konutlarını yaptırdık ve kuralarını çektirdik. Vatandaşlar evine yerleştirdik.”

Borçları ödedik

Erzurum Pasinler İlçe Belediye Başkanı Ünsal Sertoğlu, göreve geldikleri günden itibaren belediyenin yüklü borçlarını bitirdiklerini söyledi.

Sertoğlu, “Mart 2009’da devraldığımız belediyenin durumun görmek için önce bir bilançoları önümüze aldık. 38 milyon TL borçla devaraldık. Bugün tek bir kuruş borcumuz kalmadı. Norm kadroda 36 olması gereken kadroyu 500’lerden 36 personele indirdik. Sadece işçiye ödenecek para 9 milyon 300 bin TL. Alacağı olan işçilerimizin toplam borcunu ödedik ve tek kuruş borç bırakmadık. 20 yıldır maaş alamayan işçilerim vardı. Yılsonunda bütçemiz 9 milyon TL, toplam bütçemiz budur. Bu manadan iktidar partisinin gücü ne kadar varsa iktidarın gücü bu ilçede kullanıldı. Gelen iş adamlarına yer ve su tahsisi ve direk maliye bakanlığında aldığımız paralarla 38 milyon TL borcu ödedik.

Ana arterlerde asfalt ve ışıklandırmada büyükşehirden çok büyük destek aldık. İlk defa ilçemizde bir düğün salonu yaptık. Mutlak suretle bir termal tesis yapmak gerek. Avrupa standartlarında bir termal tesis yapmak istiyoruz. Bu 5 yıllık dönemde bunun projesini yapıp temelini atacağız. Malakan çayında 3,5 kilometre uzunluğunda 14 değişik su bisikletinden kanısına kadar hepsini yapacağız. Derenin her iki tarafından balkonlar ve çay bahçeleri yapacağız. Yürüyüş yolları ve bisiklet yolları yaptıracağız. Derenin suyunu dans ettirilen bir projeyle yapacağız ve insanları eskiden olduğu gibi yine toplayacağız. Mutlak suretle bunları ilçeye kazandıracağız” şeklinde konuştu.

Pasinler Belediye Başkanı Ünsal Sertoğlu’nun yeni yönetime yapmış olduğu davete, Erzurum Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Selahattin Şener, Başkan yardımcıları Vedat Refahiyeli, Metin Barlak, Genel Sekreter Recai Uygur, Necdet Çakır, Mahmut Akdağ ve üyeler katıldı. 


Pusula


Geri Dön