29 / 03 / 2024

TANAP Projesi Avrupa'daki dengeleri etkileyecek!

TANAP Projesi Avrupa'daki dengeleri etkileyecek!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "TANAP Projesi karşılıklı güvenle hayata geçirildi. TANAP Projesi'nin 2018'den önce bitirilmesi için anlaştık. Gece gündüz çalışacağız. TANAP Projesi, Avrupa içi dengeleri de etkileyecektir." dedi.





Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, "TANAP Projesi karşılıklı güvenle hayata geçirildi. TANAP Projesi'nin 2018'den önce bitirilmesi için anlaştık. Gece gündüz çalışacağız. TANAP Projesi, Avrupa içi dengeleri de etkileyecektir." dedi.


İlham Aliyev'in konuşmasından satır başları:


Gelecek nesillerde bunları saklasınlar. Bütün ülkeler rahat yaşasınlar istiyoruz. Türkiye-Azerbaycan birliği her zaman iyi bir birlikteliktir. Bölgede yeni tehdit ve riskler var, bunlara hazır olmalıyız.Türkiye güçlü oldukça Azerbaycan da güçlü olacaktır.


"DOĞALGAZDA ESAS İHRAÇ YOLUMUZ TÜRKİYE'DİR"


TANAP projesinin icrasında hiçbir problem yoktur. Azerbaycan'da çok zengin gaz yatakları vardır. Elbetteki bizim esas ihraç yolumuz da artık bellidir, bu Türkiye'dir.


Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları:


Türkiye ile Azerbaycan ilişkisi bizim için de çok önemlidir. Ankara'da kim iktidara gelirse önce Bakü'ye gelecek, önümüzdeki dönemde de Türkiye ve Azerbaycan'da da istikrarlı yönetimlerin olması gücümüze güç katacaktır. Ortak konularımızı tam bir işbirliği ile ele aldık. Türkiye ile Azerbaycan, istikrarlı büyüyen iki ülke konumunda. Azerbaycan'la olan ilişkilerimiz hep en üst düzeyde oldu.


TANAP PROJESİ, AVRUPA İÇİ DENGELERİ DE ETKİLEYECEKTİR


TANAP Projesi karşılıklı güvenle hayata geçirildi. TANAP Projesi'nin 2018'den önce bitirilmesi için anlaştık. Gece gündüz çalışacağız. TANAP Projesi, Avrupa içi dengeleri de etkileyecektir. Türkiye üzerinden enerji sevkiyatı en güvenli yol konumunda. Türkiye'nin kalkınması, Azerbaycan'ın kalkınmasıdır.


Hedefimiz şu anda 5 milyon dolar olan ticaretimizi, 15 milyar dolara çıkarmak. Savunma sanayisinde ortak çalışmalarımız sürecek. Azerbaycan'ın kendi savunma sanayisini geliştirmesi ve Türkiye'yle hareket etmesi de bizim için çok önemli bir husustur. 


Türkiye olarak Dağlık Karabağ konusunda tavrımız nettir. Türkiye'nin, Azerbaycan'a olan desteği sürecektir. Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarının kurtarılması adına atılacak her adıma destek vereceğiz. Ayrıca, Suriye başta olmak üzere Ortadoğu'daki gelişmeler hakkında konuştuk. Aliyev'e Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili bilgi aktardım. Türkiye kendi sınırını korumuştur, sınır ihlallerini Rusya ile hep paylaştık. Türkiye Cumhuriyeti hava sahası ve toprakları bizim için kutsaldır. Rusya soğukkanlılıkla hareket etmelidir. 


Sabah



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Aliyev ortak basın açıklamasında bulundu.

 

İşte konuşmadan satır başları şöyle;

 

Aliyev şunları söyledi

 

Bütün meselelerde birbirimizin yanındayız. Birbirimizin yanındayız. Bu değişmez. 

 

-Biz istiyoruz ki bölgede sulh olsun. Bütün ülkeler rahat yaşasınlar. 

 

-İsteriz ki Türkiye daha güçlü olsun. Azerbaycan'ın da gücü artacaktır. 

 

-Azerbaycan birliğini desteklediği için Türkiye'ye teşekkür ediyorum.

 

-Şehirlerimiz, kentlerimiz, mescitlerimiz işgal altındadır. 

 

-Azerbaycan'ın çok zengin gaz kaynakları vardır.

 

BİZİM İHRAC YOLUMUZ TÜRKİYE'DİR

 

-Azerbaycan, Türkiye ve Avrupa'ya gazını gönderecektir

 

-Bizim esas ihraç yolumuz bellidir bu Türkiye'dir. Türkiye üzerinden diğer Avrupa ülkeleridir

 

-Türkiye ve Azerbaycan olarak gücümüze güç katarız, dostuz kardeşiz ve esas mesele de budur

-Türkiye ve Azerbaycan olarak her zaman birbirimizi destekleyip, birbirimizin yanında olacağız

 

-Biz dostuz, kardeşiz. Bütün meselerlerde birbirimizi destekleyeceğiz.

 

DAVUTOĞLU'NUN AÇIKLAMALARI

 

-Ben ne zaman Azerbaycan desem, Can Azerbaycan derim. Azerbaycan bizim canımızdır. 

 

-Daha Konya'ya gitmedim. Ama manevi memleketimiz Bakü'ye geldik. 

 

-Önümüzdeki dönemde de Azerbaycan'da Türkiye'de de 2 istikrarlı hükümet gücümüze güç katacak. 

 

-Çok güzel görüşmeler gerçekleştirdik her zaman olduğu gibi. 

 

TANAP DAHA ERKEN BİTİRİLECEK

 

-Başbakan Davutoğlu, TANAP'ın planlandığı gibi 2018 değil, daha önce bitirilmesi için çalışılması yönünde karar alındığını söyledi.

 

-Bakü-Tiflis-Kars hattı 2016'ın ilk yarısında hayata geçirilecek.Bu koridorun bir an önce gerçekleşmesi Bakü'yü Asya'nın en güzel limanları haline getirecek. Azerbeycan'ın kalkınması bizim kalkımamızdır. Türkiye'nin kalkınması Azerbaycan'ın kalkınmasıdır. Türkiye'nin 9 milyar dolarlık, Azerbaycan'ın 4 milyar dolarlık yatırımı var. Hedefimiz 500 milyon dolar olan ticaretimizi 15 milyar dolara çıkarmak.

 

-Bir kez daha Rusya'ya, bugün dahi söylemi,  tansiyonu yükselten açıklamalar yapan Sayın Putin'e de buradan çağrıda  bulunuyorum. Öncelikle söylem düzeyindeki tansiyonu düşürelim. Karşılıklı  ithamlar yerine konuşma zemininde buluşalım. Sonra eğer olayın aslıyla, nasıl  olduğuyla ilgili bilgi almak istenirse bunları zaten paylaştık ama bir daha  paylaşırız.

 

-Türkiye'nin hiçbir şekilde müsebbibi olmadığı bir  kriz sebebiyle Rusya'nın Türkiye'ye ekonomik ambargo uygulama kararı almasını da  büyük çelişki olarak görüyoruz. Kendilerine ekonomik ambargo uygulandığında  bundan hoşnut olmayanlar, başkalarına da ekonomik ambargo uygulamamalıdır.


Vatan



Haber AA'da şu şekilde yer aldı;


Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın (TANAP) yapımıyla ilgili, "TANAP'ın gerçekleşmesinde hiçbir sorun yok. 2018'de belki de daha erken inşaat tamamlanacak ve böylece Azerbaycan Türkiye ve Avrupa'ya doğalgaz ihraç edecektir" açıklamasında bulundu. 


Aliyev, resmi temaslarda bulunmak için Bakü'ye gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Davutoğlu'nu, AK Parti'nin seçimlerde elde ettiği başarıdan dolayı tebrik etti.


Davutoğlu'nun seçimlerden sonra 64. Hükümetin Başbakanı olarak ilk resmi ziyaretini Azerbaycan'a gerçekleştirdiği için bundan duyduğu memnuniyetini dile getiren Aliyev, bunun, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin ne kadar yüksek düzeyde olduğunun bir göstergesi olduğunu kaydetti.


Antalya'da gerçekleştirilen G20 Zirvesi nedeniyle Türkiye'yi tebrik eden ve Azerbaycan'a yapılan davet için teşekkürlerini bildiren Aliyev, "Tek ülke davet edebilirdiniz ve bu ülke Azerbaycan oldu. Bu bizim için çok önemlidir. Her şeyden önce hem Azerbaycan, hem Türkiye hem de dünya kamuoyu ülkelerimizin ne kadar yakın olduğunu bildi. Bence dünyada birbirine bu kadar yakın olan ülkeler mevcut değildir" dedi.


İki ülkenin tüm konularda birbirini her zaman desteklediğini vurgulayan Aliyev, bunun değişmez siyaset olduğunu, bu siyasetin de hem ortak tarihe hem de adalete dayandığını ifade etti.


 Gelecek nesillerin de bu ilişkileri üst düzeyde tutmalarını arzu ettiklerini söyleyen Aliyev, iki ülkenin siyasi çıkarlarının örtüştüğünü, bölgede barış ve huzur olmasını, çatışmaların olmamasını, kimsenin içişlerine karışmamasını istediklerini belirtti.


Aliyev, "Türkiye-Azerbaycan birliği ve siyaseti bölgede istikrarlaştırıcı rol oynuyor. Maalesef bölgede istikrar bozulmuştur. Yeni tehditler oluşmuştur. Tüm bu gelişmelere hazır olmalıyız ve hazırız. Türkiye ne kadar güçlü olsa Azerbaycan'ın da gücü artacaktır. Tüm uluslararası kurumlarda da birbirimizi daima destekliyoruz. Ermenistan-Azerbaycan çatışmasında ve Yukarı Karabağ sorununda Azerbaycan'ın tutumunu destekledikleri için Türk halkına ve devletine teşekkür ederim" diye konuştu.


Enerji ve ulaştırma konularında her iki ülkenin ortak projelerinin hem Azerbaycan ve Türkiye hem de dünya için büyük önem taşıdığını vurgulayan Aliyev, "TANAP projesi Türkiye-Azerbaycan projesidir. Bu projeye birlikte başladık bugün ise uluslararası bir proje gibi dünyanın dikkat merkezindedir. TANAP'ın gerçekleşmesinde hiçbir sorun yok. 2018'de belki de daha erken inşaat tamamlanacak ve böylece Azerbaycan Türkiye ve Avrupa'ya doğalgaz ihraç edecektir. Avrupa ülkeleri yeni alternatif kaynak elde edecektir" dedi.


Azerbaycan'ın  çok zengin doğalgaz yatakları olduğunu bildiren Aliyev, "2,6 trilyon metreküp doğalgaz rezervimiz var. Başlıca ihraç yolumuz Türkiye'dir. Türkiye üzerinden de Avrupa'ya" bilgisini verdi.


Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerden de bahseden Aliyev, şöyle konuştu:


"Yakın yıllarda Türkiye'ye 20 milyar dolar yatırım yapacağız. Bu yatırımın bir bölümü artık yapıldı. Bu bizim siyasi irademizi gösteriyor. Ancak dost ülkelerin ekonomilerine bu kadar yatırım yapılabilir. Askeri alanda da çok iyi işbirliği içerisindeyiz. Azerbaycan Türkiye'den gerekli silahları alıyor. Birkaç kez ortak tatbikatlar gerçekleştirdik. Bu da bizim birliğimizi gösteriyor ve gücümüzü artırıyor.  Son yıllarda Türkiye'nin güçlenmesi, dünyada artan rolü bizi çok sevindiriyor ve bizi de güçlendiriyor. Bundan sonra da birbirimizi destekleyeceğiz ve birbirimizin yanında olacağız"


AA


Geri Dön