23 / 04 / 2024

TANAP'a ilk kazma vuruluyor!

TANAP'a ilk kazma vuruluyor!

Azerbaycan'ın "21'inci asrın projesi" diye nitelendirdiği TANAP'ın temelleri, Başbakan Davutoğlu'nun da katılımıyla bugün Bakü'de atılıyor. Azerbaycan gazını Avrupa'ya taşıyacak boru hattının Türkiye ayağı ise 18 Mart'ta start alacak



Azerbaycan gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan Güney Gaz Koridoru projesinin en önemli ayaklarından Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın (TANAP) temelleri bugün atılıyor. Azerbaycan yönetiminin "21'inci asrın projesi" diye nitelendirdiği TANAP'ın Bakü'deki temel atma töreninde Başbakan Ahmet Davutoğlu da hazır bulunuyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte projeye start verecek olan Davutoğlu, 18 Mart'ta aynı törenin Türkiye ayağında ev sahipliği yapacak. 


2 BİN KM'LİK HAT 

Türkiye için de önemli bir yere sahip olan TANAP, Güney Gaz Koridoru içerisinde yer alıyor. Güney Gaz Koridoru Projesi ise Hazar Bölgesi, Orta Asya ve Ortadoğu'daki doğalgaz kaynaklarını Avrupa'ya iletmede arz çeşitliliğini hedefliyor. Türkiye ve Azerbaycan, koridorun Türkiye ayağıyla ilgili TANAP üzerinde anlaştı. TANAP, 2 bin kilometre uzunluğunda bir boru hattının inşa edilmesi ve 32 milyar metreküp kapasitede doğalgazın taşınmasını kapsıyor. Proje sayesinde Azerbaycan doğal gazı alternatif ve güvenli bir güzergâh yoluyla Avrupa gibi daha büyük pazarlara doğrudan iletilecek. Proje kapsamında 2018 yılında Türkiye'ye 6 milyar metreküp gaz ulaşmış olacak. Hedef, 2019 itibarıyla aynı güzergâhtan Avrupa'ya 10 milyar metreküp gaz ulaştırılması. 


BOTAŞ'IN % 30 HİSSESİ VAR

Türkiye bölgesindeki enerji projelerinde son yıllarda sadece bir tüketici değil, proje sahibi olarak da öne çıkıyor. Bu projelerden biri de TANAP. BOTAŞ'la projede yüzde 30 hisseye sahip olan Türkiye'nin bir diğer kamu şirketi TPAO da Şahdeniz sahası ve SCP'de yüzde 9 olan hissesini 19'a çıkarmıştı.


Sabah


Geri Dön