28 / 03 / 2024

TANAP‘ta boru hattının yüzde 80‘ini Türkler yapacak!

TANAP‘ta boru hattının yüzde 80‘ini Türkler yapacak!

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nde tarihi bir adım daha atıldı. TANAP ana hatları boru alım sözleşmeleri imzalandı. Yaklaşık 1800 kilometrelik boru için açılan ihalenin yüzde 80'ini Türk firmaları aldı.



AZERİ gazını Türkiye'ye ve Avrupa'ya taşıyacak olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nde (TANAP) tarihi bir adım daha atıldı. Projenin ana hatları için boru alım sözleşmeleri imzalandı. Yaklaşık 1800 km'lik ana hat borusunun yüzde 80'ini Türk firmalar tedarik edecek. İhale sonucu 6 Türk firmasının, üretimin yüzde 80'ini karşılayacağı belirtildi. Bu firmalar şöyle: Borusan Mannesmann-Noksel-Erciyas Konsorsiyumu, Ümran-Emek Konsorsiyumu ve Tosçelik Profil ve Sac Endüstrisi. Yüzde 20'lik kalan kısım ise yabancı tedarikçi Baosteel Europe firmasınca üretilecek.1 milyon 200 bin tonluk işin yaklaşık üçte birine denk gelen 400 bin tonluk bölümünü tek başına Tosçelik karşı-


layacak. Proje, 5-6 bin civarında yeni istihdam imkanı da sağlayacak. İmza töreninde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile birlikte Başbakan Ahmet Davutoğlu da hazır bulundu. Başbakan Davutoğlu konuşmasında şu mesajları verdi:


TÜRK SANAYİİNİN BAŞARISI


"Belki 10 sene önce enerji piyasası gözlemcileri, böyle bir projenin hayata geçirileceğini söylemiş olsalardı, birçok kimse inanın inanmayabilirdi. Ama Türkiye-Azerbaycan dostluğu öylesine güçlü ki hayal edileni gerçeğe dönüştürüyor. İmalatın yüzde 80'inin Türk firmaları tarafından gerçekleştirilecek olması, Türk sanayiinin ulaştığı kapasiteyi ortaya koyuyor. ANKARA


ENERJİ YOLU, BARIŞ HATTI


TANAP sadece bir enerji projesi değil, aynı zamanda büyük bir barış projesi. Daha kadim dönemlerde İpekyolu'nun nasıl bir barış hattı oluşturduğunu hepimiz biliriz. Şimdi de enerji yolu aynı barış hattını kuracak. Anadolu, Kafkaslar ile Balkanlar arasında bir barış köprüsü oluyor. Çevremizde birçok ülkede krizler yaşanırken, Türkiye ve Azerbaycan yükselen iki güç iseler, bunda bu büyük stratejik projelerin getirdiği vizyoner bakış açısının özel bir önemi var. 


AZERi GAZI TÜRKiYE ÜZERiNDEN AVRUPA'YA GiDECEK 


Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak proje ilk aşamada 16 milyar metreküp, ikinci aşamada 2020 yılı gibi 22 milyar, 2023 yılı gibi 24 milyar, daha sonra da 33 milyar metreküpe çıkan kapasitesiyle enerji talebinde stratejik bir yere oturacak.


Vatan



Geri Dön