16 / 04 / 2024

TANAP'ta ihaleye çağrılan firmaların hepsi Türk!

TANAP'ta ihaleye çağrılan firmaların hepsi Türk!

TANAP' ta kullanılacak ana hat çelik boruların üretilmesi ihalesine çağrılan firma ve ortak girişim grupların 6' sının da Türk olması çelik sektörü temsilcileri tarafından memnuniyetle karşılandı...



AA muhabirine açıklama yapan, Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, ihaleye çağrılan firmalar arasında biri ortak girişim grubu, 6 yerli katılımcı olduğunu belirterek, bu durumun "proje için ihtiyaç duyulan ürünün yerli piyasadan sağlanabileceğinin göstergesi" olduğunu söyledi. 


TANAP gibi projelerin Türkiye'nin karşısına 5-10 yılda bir çıktığını belirten Yayan, bu tip projelerde kullanılacak boru ve sacların mümkün olduğunca yerli oyunculardan sağlanması gerektiğini dile getirdi. 


Projenin getirisinin Türkiye'de kalmasını sağlayacak tedbirler alınmasının önemine işaret eden Yayan, "Buralarda kullanılacak borulardaki sacların da yerli olması önemli. Türkiye'de bu projenin getirisine göre yatırım yapacak kuruluşlar var" dedi. 


TANAP'ta kullanılacak boruların yerli olmasının sektörde kapasite kullanımına etkilerini de değerlendiren Yayan, şöyle devam etti: 


 "Türkiye'de yassı çelik üretiminde kapasite kullanımı geçen yıl yüzde 53 seviyelerindeydi. Böylesi bir projede kullanılacak 1 milyon tonluk ürün, kapasite kullanımının 10 puan artması anlamına gelir. Örneğin 2 milyon ton ürün kullanılırsa bu da Türkiye'nin toplam üretiminin yüzde 20'sini aşan bir sayıya karşılık gelir. Türkiye'nin bundan sonra bu tip projelerde daha fazla yer alması lazım. Türkiye savunma sanayi projelerinde bunu yaptı ve olmayan kapasitelerin bile kurulmasına yol açtı. Burada mesele A veya B firmasına işin verilmesi değil tedarik konusunda Türk üreticilerin seçilmesidir." 


- İhaleye 18 firma çağrılacak


Konuya ilişkin dün yapılan açıklamada, ana hat borularının ihalesine çağrılacak şirketler duyurulmuştu. 


Buna göre, biri ortak girişim grubu olmak üzere toplam 18 firma ihaleye davet edilirken, söz konusu firmaların 6'sı yerli katılımcılardan oluştu.


Hazar gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya naklini öngören projede hayati öneme sahip ana hat çelik boruların üretilmesi ihalesine çağrılacak şirketler şöyle:


"Baosteel Europe, Borusan Mannesmann Boru Sanayi - Noksel Çelik Boru Sanayi - Erciyas Çelik Boru Sanayi, Corinth Pipeworks, Daewoo International Corporation, Emek Boru Makina Sanayi, Essar Steel India, Man Industries India, Marubeni Itochu Tubulars Europe, Metal One Corporation, Metinvest International, Ratnamani Metals & Tubes  (sadece 48" ana hat çelik boruları için), Salzgitter Mannesmann International, STS Tubular Group (sadece 48" ana hat çelik boruları için), Sumitomo Corporation, Tosçelik Profil ve Sac Endüstri, Trade House, Ümran Çelik Boru Sanayi, Welspun Trading."


AA


Geri Dön