18 / 04 / 2024

Taner Yıldız: Karaman'daki madende sular her 2 saatte 1 metre yükseliyor!

Taner Yıldız: Karaman'daki madende sular her 2 saatte 1 metre yükseliyor!

Enerji Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan akşam saatlerinde facianın olduğu bölgeye ulaştı. Bakan Yıldız yaptığı açıklamada, "İki saatte yaklaşık bir metrelik su yükselmesi var. Su yükselmesi devam ediyor" dedi




Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, maden ocağında gazetecilere yaptığı açıklamada, şu an 18 işçinin yeraltına bulunduğu bir ocakta olduklarını belirtti. Maden ocağının tamamen özel bir işletme olduğunu ifade eden Yıldız, "Bu özel işletmeyle alakalı toplam 34 işçinin vardiyada bulunduğu ve bu vardiyalar arasında izinli olanları, kurtulanları, çıkartılanları da hesap ettiğimizde toplam 18 işçimizin aşağıda kaldığını görüyoruz. Her iki saatte yaklaşık bir metrelik su yükselmesi var. Su yükselmesi devam ediyor. Suyun hangi gerekçeyle ve nasıl geldiği şu anda tespit edilmiş değil. Eski ocakta biriken yağmur sularından mı kaynaklandı, yoksa orada bir yatak mı vardı, o mu buraya tamamen boşaldı, bunları bir sonraki tespitlerimizde paylaşmış olacağız" diye konuştu.


"Zaman aleyhimize işliyor"


Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Şu anda üst kodumuz 922, alt kodumuz da 752 metre. Bunun 820 metresine şu anda su gelmiş bulunuyor. İşçilerimiz de 777 kodunda. O yüzden zaman aleyhimize işliyor. Bunun karşısında tüm donanımları ve oradan su tahliyesini hızlıca yapabilmemiz lazım. Şu anda 1 pompa çalışıyor. Tek başına yeterli değil. Diğer pompanın da montajı yapıldı. Tabii ki bunun kangal boruları, jeneratörleri, burada sıra dışı bir hadise olduğu için de normal işletme gücünün daha üzerinde bir güç lazım. O yüzden kablosu, jeneratörü, pompası, borulama sistemleri her bir şeyi şu anda bu tedbirler alınıp Mersin'den, Karaman'dan, Konya'dan, Ermenek'ten çıktı. Bir yandan da nakliyeleri yapılıyor."


İşçi yakınlarının ocak önünde beklediğini anlatan Yıldız, onların yiyecek ihtiyaçlarının Kızılay tarafından karşılandığını bildirdi. Yıldız, yardım ekiplerinin de gelmeye devam ettiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:


"Tüm kurumlarımızla beraber buradayız. Sayın Bakanımız, değerli milletvekilimiz ve diğer yetkililerle buradaki tüm lojistik hizmetlerin karşılanmasıyla alakalı buradayız. Bu işlemleri, tedarikleri devam ettiriyoruz. Öncelikli amacımız, burada hangi sebepten kaynaklandığını daha sonraya bırakarak, işçilerimizin kurtarılması, bir an önce dışarıya çıkarılmasıyla alakalı çaba ve gayretlerimizdir. Bununla alakalı da çalışmalar devam ettiriliyor."


Hem çalışmalara refakat etmek hem de ailelerle birlikte olmak adına bölgede olduklarını dile getiren Yıldız, 16 kişinin olay sırasında dışarı çıktığını, 1 işçinin de hastaneye kaldırıldığını bildirdi. Yıldız, yaralılardan durumu ciddi olan bir işçi olmadığını aktardı.




Dünya


Geri Dön