20 / 04 / 2024

Taner Yıldız: Türkiye için nükleer enerji zorunluluk!

Taner Yıldız: Türkiye için nükleer enerji zorunluluk!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer enerjinin, Türkiye’ nin hız la artan enerji ihtiyacını gidermek için bir alternatif değil de zorunluluk olduğunu söyledi.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakan Yıldız, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının (UAEA) denetimine ilişkin bilgi verdi.


Çalışmanın, UAEA üyesi Türkiye'nin isteğiyle yapıldığını bildiren Yıldız, şunları kaydetti:


"Çalışma sonunda UAEA işbirliğinde kendi işleyişimizde var olan eksiklikler giderilecek ve yola daha donanımlı devam edilecek. Biz, özellikle Fukuşima kazasından sonra güvenlik tedbirlerinin çok daha fazla alındığı, standartların yükseldiği nükleer santrallere sahip olacağız. Ayrıca bu çalışma nükleer enerjinin teknik ve yasal altyapısı, çevresel etkileri, yerel sanayinin katılımı gibi konularda ülkemize önemli katkı sağlayacaktır. Ülkemiz ayrıca, nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasına ilişkin ilgili uluslararası anlaşmaları onaylamıştır ve bu anlaşmaların gereği olarak ülkemiz, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının denetimine açıktır. UAEA'nın denetimi sonucu ülkemiz ' nükleer güvence denetimi' bakımından en üst sınıftaki ülkeler arasına girmiştir. Türkiye'nin hızlı şekilde artan enerji ihtiyacını gidermek içinnükleer enerji bir alternatif değil, artık bir zorunluluktur."


Öz-Değerlendirme Raporu


Rusya ile Akkuyu'da, Japonya ile Sinop'ta nükleer santral yapımıyla ilgili çalışmalarını sürdüren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, UAEA ile teknik ve mevzuat altyapı çalışmalarını da tamamladı. 


Bu bağlamda UAEA'nın  nükleer santral projelerine yeni başlayan ülkeler için santral sahası seçiminden santralin sökümüne kadar tüm süreçleri içerennükleer altyapı programı (INIR) kapsamında Türkiye, bir yıl önce UAEA ile başlattığı çalışmayı bitirdi.  Bakanlık tarafından yapılan çalışma kapsamında yaklaşık 300 sayfadan oluşan Öz-Değerlendirme Raporu hazırlanarak UAEA'ya sunuldu. Bakanlığın ilgili kamu kurumlarıyla çok sayıda toplantı yaparak çok kısa süre içerisinde bu raporu hazırlamasını UAEA "örnek bir çalışma" olarak raporunda kayda geçirdi.


AA


Geri Dön