18 / 04 / 2024

TAPI projesinin Afganistan ayağında inşa başladı!

TAPI projesinin Afganistan ayağında inşa başladı!

Türkmenistan doğalgazını Pakistan ve Hindistan’a taşıyacak TAPI projesinde Afganistan kısmının inşa çalışmaları başladı...



Türkmenistan doğalgazını Afganistan üzerinden Pakistan ve Hindistan’a taşıyacak Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPI) doğalgaz boru hattı projesinin Afganistan ayağında inşa çalışmalarına başlandı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre TAPI projesinin Afganistan'daki 774 kilometrelik kısmının inşasının başlandı.

İnşa çalışmaları ile ilgili ülkenin batısındaki Herat vilayetinde tören düzenlendi. Törene Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, Pakistan Başbakanı Şahid Han Abbasi ve Afganistan'daki NATO birliklerinin komutanı John Nicholson katılım sağladı.

Devlet Başkanı Gani, açılış konuşmasında, TAPI projesinin Afganistan için çok önemli olduğunu belirtti.

Gani, Afganistan'ın bu proje sayesinde birçok kazanım elde edeceğini söyleyerek boru hattının üzerinden geçecek illerin her açıdan gelişeceğini belirtti.

Gani, TAPI projesinin hayata geçirilmesiyle Afganistan'ın Türkmenistan'dan doğalgaz satın alabileceğini söyledi.

Projenin binlerce Afgan vatandaşına iş imkanı sunacağını söyleyen Gani, böylece işsizliğin azaltılmasına da katkı sağlanacağını dile getirdi.

Gani, ''Biz tüm komşularımızla iyi ilişkiler kurmak istiyoruz, hiçbir komşumuzla düşmanlığımız yoktur.'' dedi.

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov da TAPI projesinin Afganistan'a ekonomik açıdan büyük katkı sağlayacağının altını çizdi.

Dört ülke için bugün büyük bir bayram olduğunu dile getirerek, bunun Türkmenistan'ın komşu ülkeleriyle iyi ilişkiler kurduğunun bir göstergesi olduğunu söyleyen Berdimuhamedov, Türkmenistan'ın, Afganistan üzerinden Pakistan'a elektrik vereceğini açıkladı.

Bu projelerin bölge ülkelerini birbirine daha da yakınlaştıracağını ifade eden  Berdimuhamedov, Türkmenistan'ın bundan sonra da Afganistan'a siyasi, diplomatik, ekonomik ve insani yardımlarını sürdüreceğini vurguladı.

Berdimuhamedov, Afganistan-Türkmenistan için ikinci bir önemli meselenin ise Serhetabad-Turgundi demiryolu olduğunu belirterek bunun ulaşımda çok önemli olduğunu belirtti.

- ''TAPI bölgeye barış getirecek'' 

Pakistan Başbakanı Abbasi de TAPI boru hattının bölgeye barış getireceğini, bu nedenle çok önemli bir proje olduğunu söyledi.

Abbasi, Pakistan devleti ve halkının Afganistan'da istikrarın sağlanmasından yana olduğunu belirterek ''Afganistan'ın başarısı bizim başarımızdır ve Afganistan'ın gelişmesi bizim de gelişmemizdir.'' diye konuştu.

Abbasi, Pakistan'ın komşu ülkeleriyle olan bağlarını daha da pekiştirmeye hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Hindistan'ın dış ilişkilerden sorumlu Devlet Bakanı Mobaşar Caved Akbar ise ''TAPI, 21. yüzyılın ekonomi bağı olacak, kadim İpek Uolu bu vesileyle kurulacak bu nedenle bu hat bölge için büyük önem taşıyor.'' dedi.

Akbar, Hindistan'ın enerji ihtiyacının bundan sonra daha da artacağını ve TAPI'nin bu nedenle büyük önem arz ettiğini söyledi.

 


Geri Dön