27 / 04 / 2024

Tapu devir ücreti ne kadar 2022? Tapu devir ücretini kim öder?

Tapu devir ücreti ne kadar 2022? Tapu devir ücretini kim öder?

Tapu devri; konut, arsa, arazi ya da iş yeri gibi herhangi bir taşınmaza ait kullanım hakkının eski sahibinden yeni sahibine resmi belgeler ile geçirilmesi anlamına geliyor. Peki, Tapu devir ücreti ne kadar 2022? Tapu devir ücretini kim öder? İşte tüm detaylar...



Bir gayrimenkulün el değiştirmesi işlemine tapu devri deniyor. Bu durum, alıcı ve satıcı arasında olabileceği gibi aileden miras kalması ya da benzeri sebeplerle de tapu devir işlemi yapılabiliyor. 

Tapu devrine dair işlemleri yapabilmek için öncelikli olarak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün Tapu Randevu Sistemi üzerinden randevu almak gerekiyor. Randevu alınmasının ardından tapu devri için gerekli belgelerin randevu saatinde ilgili müdürlüğe teslim edilmesi gerekiyor. 

Evrakların teslim edilmesinin ardından satışı gerçekleştiren kişinin telefonuna gelen mesajla birlikte tapu harcı ve tapu döner sermayesi için belirlenen tutarın tahsil edilmesi gerekiyor. Sürecin sonunda taraflar, bir kez daha Tapu Müdürlüğü’ne giderek tapu devir işlemini tamamlıyorlar. 

Tapu devir ücreti ne kadar 2022? Tapu devir ücretini kim öder?

Tapu devir ücreti ne kadar 2022?

Tapu harcı, gayrimenkulün alım-satım işlemleri için alınan tapu hizmet bedeli olarak karşımıza çıkıyor. Tapu işlemlerinin yapılabilmesi için tapu harcının yatırılması şartı bulunuyor. Alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı %2 oranında tahsil edilen tapu harcı, toplamda satış bedelinin %4'ü oranında ödeniyor. 


Geri Dön