18 / 04 / 2024

Tapu düzeltme davası nasıl açılır?

Tapu düzeltme davası nasıl açılır?

Tapu kaydına yanlış yazılan bilgilerin düzeltilebilmesi için "tapu düzeltme davası"nın açılması gerekiyor. Peki, tapu düzeltme davası nasıl açılır? Tapu düzeltme davalarında görevli mahkeme hangi mahkemedir?



Tapu düzeltme davası nasıl açılır?

Tapu kaydına yanlış yazılan bilgilerin düzeltilebilmesi için "tapu düzeltme davası"nın açılması gerekiyor. ”T.C. YARGITAY 14.Hukuk Dairesi Esas: 2012/13155 Karar: 2012/13809  27.11.2012 tarihli kararı gereğince Taşınmazların, kadastro tespiti ya da tapuya tescili sırasında mülkiyet hakkı sahibinin adı, soyadı, baba adı gibi kimlik bilgilerinin kayda eksik ya da hatalı işlenmesi, kayıt düzeltme davalarının kaynağını oluşturur. Bu tür davalarda kimlik bilgileri düzeltilirken, taşınmaz malikinin değişmemesi, diğer bir anlatımla mülkiyet aktarımına neden olunmaması gerekiyor.


T.C. YARGITAY 14.Hukuk Dairesi Esas: 2012/10663 Karar: 2012/12211 30.10.2012 tarihli kararına göre ise 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun ilgili maddesine göre, çekişmesiz yargı işlerinde görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadığı sürece sulh hukuk mahkemeleridir. Bu itibarla, çekişmesiz yargı işi olan tapu kayıtlarında kimlik bilgilerinin düzeltilmesi davalarına sulh hukuk mahkemelerince bakılması gerekir.  


Tapu Sicil Müdürlüğü bu tür davalarda yasal hasım olduğundan dava Tapu Sicil Müdürlüğü’ne açılıyor. Tapu düzeltme davalarında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi oluyor.


Asliye hukuk mahkemelerinin görevi

MADDE 2- 

(1) Dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davalarla, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesidir.


(2) Bu Kanunda ve diğer kanunlarda aksine düzenleme bulunmadıkça, asliye hukuk mahkemesi diğer dava ve işler bakımından da görevlidir.


Çekişmesiz yargı işleri kapsamında 382. maddenin 16. bendinde "Aile yurdunun kurulmasına izin verilmesi, kuruluşun tebliğ ve ilanı, kapatılması hâlinde tapu sicilindeki şerhin silinmesine izin verilmesi, taşınmazın bizzat malik veya ailesi tarafından kullanılması şartına geçici olarak istisna tanınması." yer alıyor.


Tapu satışında eş rızası!


Geri Dön