25 / 04 / 2024

Arsa payı düzeltme davasında harç nasıl belirlenir?

Arsa payı düzeltme davasında harç nasıl belirlenir?

Arsa payı düzeltme davası ya da bağımsız bir bölüme arsa payı özgülenmediği hallerde ilgili kat malikleri sulh hukuk mahkemesinde dava açabiliyor. Peki, arsa payı düzeltme davasında harç nasıl belirlenir?



Arsa payı düzeltme davasında harç nasıl belirlenir?

Kat mülkiyeti, bu mülkiyete konu olan anayapının bağımsız bölümlerinin her birine kat irtifakının kurulduğu tarihteki, doğrudan doğruya kat mülkiyetine geçilme halinde ise, bu tarihteki değeri ile oranlı olarak özgülenen arsa payının ortak mülkiyet esaslarına göre açıkça gösterilmesi suretiyle kuruluyor.


Ancak, Arsa payı düzeltme davası ya da bağımsız bir bölüme arsa payı özgülenmediği hallerde ilgili kat malikinin arsa paylarının yeniden düzeltilmesi için mahkemeye başvurma hakkı bulunuyor.


Ancak tahsis olunan arsa payı, bağımsız bölümlerin değerinde sonradan meydana gelen çoğalma veya azalma sebebiyle değiştirilemiyor.


Bir defaya özgü olmak üzere istenebilen arsa payını düzeltme davası, sulh hukuk mahkemelerinde açılıyor.


Söz konusu davaların açılması herhangi bir hak düşürücü süre ile de sınırlandırılmamış olup; dava arsa paylarının düzeltilmesi davası, orantısızlığın giderilmesini kabul etmeyen diğer bağımsız bölüm maliklere karşı açılıyor. Peki, arsa payı düzeltme davasında harç nasıl belirlenir?


Arsa payı düzeltme davası harç..

Arsa payının düzeltilmesi davası bir ayin davası olmayıp, tapuda kayıt düzeltilmesi davası niteliğinde olması nedeni ile maktu harç alınıyor. Maktu harç da kanunda ki esaslara göre belirleniyor.



Arsa payı düzeltme davası dilekçesi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön