19 / 04 / 2024

Arsa payı düzeltme davası ne kadar sürer?

Arsa payı düzeltme davası ne kadar sürer?

Arsa paylarının düzeltilmesi davası, orantısızlığın giderilmesini kabul etmeyen diğer bağımsız bölüm maliklerine açılıyor. Peki, arsa payı düzeltme davası nerede açılır? Arsa payı düzeltme davası ne kadar sürer?



Arsa payı düzeltme davası ne kadar sürer?

Arsa paylarının düzeltilmesi davası, orantısızlığın giderilmesini kabul etmeyen diğer bağımsız bölüm maliklerine açılıyor. Peki, arsa payı düzeltme davası hangi mahkemede açılır?


Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun uygulanmasından doğacak her türlü anlaşmazlık sulh hukuk mahkemesinde çözümleniyor. Buna göre, arsa payı düzeltme davası da sulh hukuk mahkemelerinde açılıyor.


Arsa paylarının yeniden düzenlenmesine ilişkin davalar anayapının kat irtifakı veya kat mülkiyeti statüsünü koruduğu sürece açılabiliyor. 


Bu davaların açılması herhangi bir hak düşürücü süre ile de sınırlandırılmamış olup; bağımsız bölümlerin değerleri ile oranlı olarak tahsis edilmediği hallerde her kat maliki veya kat irtifakı sahibi arsa paylarının yeniden düzenlenmesi için mahkemeye başvurabiliyor. Peki, arsa payı düzeltme davası ne kadar sürer?


Dava süresi, mahkemenin yoğunluğuna göre değişmek ile birlikte; davanın sonuca bağlanması için 18. HD. 27.6.2006, 2548/5350 gereğince; 


Ana yapıda kat irtifakı kurulduktan sonra bağımsız bölümü satın alan kat irtifak hakkı sahibi davacı, kendi bağımsız bölümü ile davalıların bağımsız bölümlerine özgülenen arsa paylarının kat irtifakının kurulduğu tarihteki değerleri ile oranlı olmadığını ileri sürerek bu bağımsız bölümlerin arsa paylarının yeniden düzenlenmesini istediğine göre; mahkemece anılan yasa hükmü göz önünde tutularak yerinde gerekli inceleme bilirkişi aracılığı ile yaptırılıp ana taşınmazda kat irtifakının kurulduğu tarih itibariyle her bir bağımsız bölümün o tarihteki değerlerinin saptanıp, mevcut arsa paylarının bu değerlerle oranlı olup olmadığının açıkça belirlenmesi gerekir. 


Bu inceleme yapılırken bağımsız bölümlerden her birine özgülenen arsa payının o bölümlerin değerinde sonradan oluşan çoğalma veya azalmanın dikkate alınmaması, bu bağlamda her bir bağımsız bölümün değerlerinin ve dolayısıyla özgülenmesi gereken arsa paylarının belirlenmesinde bağımsız bölümlerin nev'i, konumu ( cephesi, katı vs. ) ile büyüklüklerinin göz önünde tutulması, buna göre dava konusu edilen bağımsız bölümlerin tapuda yazılı arsa payları ile saptanacak olan arsa payları arasında bir oransızlık bulunup bulunmadığının belirlenmesinden sonra karar verilmesi gerekiyor.



Arsa payı düzeltme davası dilekçesi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön