26 / 04 / 2024

Tapu harç bedeli ödeme işlemleri!

Tapu harç bedeli ödeme işlemleri!

Gayrimenkullerin tapu devir işlemleri için tapu müdürlüğünde tapu harcı ödemesi yapılıyor. Tapu harç bedeli, taşınmaz malın satış bedeli üzerinden ödeniyor. İşte tapu harç bedeli ödeme işlemleri..



Tapu harç bedeli ödeme işlemleri!

Gayrimenkullerin tapu devir işlemleri için tapu müdürlüğünde tapu harcı ödemesi yapılıyor. Tapu harç bedeli, taşınmaz malın satış bedeli üzerinden ödeniyor. 


Tapu için ödenecek bedel, satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor.


Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor. Peki, tapu harç bedeli nasıl ödenir?


Tapu harç bedeli ödeme..

Tapu dairesinde gerçekleşen incelemeden sonra verilen iletişim numarasına mesaj geliyor. Mesaj içeriğinde tapu harcının nereye ödeneceği bilgisi ve akabinde randevu günü ve saati veriliyor. Tapu harcı ödemesi gün içinde yapıldıktan sonra dekont tapu memuruna teslim ediliyor. Devir işlemleri kaldığı yerden devam ediyor.


Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde bankalar gibi ilgili kuruluşlara da ödeme yapılabiliyor.


Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiş olup; Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştiriliyor.




Tapu harcı cezası affı var mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön