25 / 04 / 2024

Tapu harcı cezası affı var mı?

Tapu harcı cezası affı var mı?

Arsa, arazi, mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların tapu devir işlemlerinde satış bedeli üzerinden harç ödemeyen kimselere ceza uygulanıyor. Peki, tapu harcı cezası affı var mı?



Tapu harcı cezası affı var mı?

Arsa, arazi, mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların tapusu, tapu dairesine gerekli belgelerin temin edilmesi ve tapu harcının ödenmesi halinde devrediliyor.


Tapu devri için alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı tapu harcı ödemesi isteniyor. Tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden ödeniyor.


Tapu harç oranı binde 20 olarak tespit ediliyor. Bu bedel yukarıda da belirttiğimiz gibi ayrı ayrı tahsil ediliyor. Ancak tarafların anlaşması halinde toplam harç yalnız alıcı tarafından ödeniyor.


Ancak, harcı satış bedeli üzerinden ödemeyen kimselere vergi cezası uygulanıyor.


Bu gibi durumların tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor. Peki, tapu harcı cezası affı var mı?


Tapu harcı cezasında, mevcut vergi affı bulunmuyor. Tapu harcı cezası zaman aşımı süresi beş yıl olup; Satış bedelini tapuda eksik gösterenlere beş yıl içerisinde her an Maliye tapu harcı cezasının ödenmesi için ihtar gönderebiliyor.


Bu ceza ile karşılaşmak istemeyen kimseler, pişmanlık beyannamesi verebiliyor.



Tapu harcı ne zaman yatırılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön