26 / 04 / 2024

Tapu harcı ne zaman yatırılır?

Tapu harcı ne zaman yatırılır?

Tapu alım satım işlemleri sırasında alıcı ve satıcının belli oranlardaki harcı ödemeleri gerekiyor. Ödenecek tapu harcı, gerçekleşen alım satım bedeli üzerinden hesaplanıyor. Peki, tapu harcı ne zaman yatırılır?



Tapu harcı ne zaman yatırılır?

Tapu devir işlemleri sırasında alıcı ve satıcının belli oranlardaki harcı ödemeleri gerekiyor. Tapu harcı, gerçekleşen alım satım bedeli üzerinden hesaplanıyor.


Alıcı binde 20, satıcı binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında tapu harcı ödemesi yapılıyor. Örneğin satış bedelinin 100 bin lira olduğunu düşünelim. Alıcı 2 bin lira, satıcı 2 bin lira olmak üzere toplamda 4 bin liralık harç ödeniyor. Peki, tapu harcı ne zaman yatırılır?


Tapu harcı ödeme zamanı..

Tapu dairesinde gerçekleşen incelemeden sonra verilen iletişim numarasına mesaj geliyor. Mesaj içeriğinde tapu harcının nereye ödeneceği bilgisi ve akabinde randevu günü ve saati veriliyor.


Tapu harcı ödemesi gün içinde yapıldıktan sonra dekont tapu memuruna teslim ediliyor. Devir işlemleri kaldığı yerden devam ediyor.


Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde bankalar gibi ilgili kuruluşlara da ödeme yapılabiliyor.


Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiş olup; Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştiriliyor.


Tapu randevu iptal etme işlemleri!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön