19 / 04 / 2024

Tapu harç bedeli ne kadar?

Tapu harç bedeli ne kadar?

492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri, tapu harcına tabi tutuluyor. Peki, tapu devir işlemi için ne kadar harç ödenir? Tapu harç bedeli ne kadar?



Tapu harç bedeli ne kadar?

492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri, tapu harcına tabi tutuluyor. Buna göre taşınmaz malların tapu devri için de belli oranlarda harç ödemesinin yapılması gerekiyor.


Söz konusu harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor. 


Gayrimenkullerin devir ve iktisaplarında ödenecek olan tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekiyor. 


Peki, tapu harç bedeli 2015 ne kadar?

Alıcı binde 20, satıcı binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında tapu harcı ödemesi yapılıyor.


Tapu harç bedeli hesabı..

Tapu harç bedeli hesaplama formülünde yukarıda da belirttiğimiz gibi taşınmazın gerçek satış bedeli kullanılıyor. Örneğin satış değerinin 200 bin TL olduğunu düşünelim. Bu durumda, 4 bin TL alıcı, 4 bin TL satıcı olmak üzere toplamda 8 bin TL'lik harç ödemesi yapılıyor.


Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödenir. Ayrıca, Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar tarafından da tahsil olunabilir. 



Tapu harcı cezası affı var mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön