27 / 04 / 2024

2018 tapu harçları ne kadar olacak?

2018 tapu harçları ne kadar olacak?

Tapu alım satım işlemleri için tapu dairesinde belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. Peki, 2018 tapu harçları ne kadar olacak?



Tapu dairesinde yapılan alım satım işlemleri için tapu harçları ödemesi yapılması gerekiyor. Tapu harçlarını indirip artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olup, yeni yılda uygulanacak oranları yine Bakanlar Kurulu belirleyecek.

 

Bakanlar Kurulu'nun alacağı karara kadar 2018 tapu işlemlerinde yine binde 20 oranı uygulanarak harç tahsil edilecek.

 

Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. 

 

“Emlâk vergisi değeri” ifadesi; 1319 sayılı Emlâk Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen vergi değerini ifade ediyor. 

 

Buna göre gayrimenkullerin devir ve iktisaplarında ödenecek olan tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekiyor. 

 

Bu bedel en düşük olarak, devredilen gayrimenkulün emlak vergisi değeri olabilecek ancak; gerçek devir bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması halinde ise, tapu harcının bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekiyor. 

 

Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar tarafından da tahsil olunabiliyor. 

 

Ayrıca tapu müdürlüklerimizde e-tahsilat uygulamasına geçilmiş olup, bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştiriliyor.

 


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön