19 / 04 / 2024

Tapu harç bedelini kim öder?

Tapu harç bedelini kim öder?

Tapu dairesinde gerçekleşen alım satım işlemleri için tapu dairesinde belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. Peki, tapu harç bedelini kim öder? Tapu harcı kimin sorumluluğunda, alıcının mı yoksa satıcının mı?



Tapu harç bedelini kim öder?

Taşınmazlarla ilgili her türlü tapu ve tescil işlerinin yapılması Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yerine getiriliyor. Tapu dairesinde yapılacak işlemler, 492 Sayılı Harçlar Kanunu gereğince tapu harcına tabi tutuluyor.  


Harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor. Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanır. 


“Emlâk vergisi değeri” ifadesi; 1319 sayılı Emlâk Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen vergi değerini ifade eder. Buna göre gayrimenkullerin devir ve iktisaplarında ödenecek olan tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekir. 


Bu bedel en düşük olarak, devredilen gayrimenkulün emlak vergisi değeri olabilecek ancak; gerçek devir bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması halinde ise, tapu harcının bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekecektir. Peki, tapu harç bedelini kim öder?


Tapu harçlarını Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede belirtilen kişiler; tarifede belirtilmeyen işlemlerde ise, taraflar aksini kararlaştırmadığı müddetçe aşağıda yazılı kişiler ödemekle mükelleftir: 

a) Mülkiyet ve mülkiyetten gayrı ayni hakları iktisap edenler (İktisap eden kişiler birden fazla ise harçları hisseleri oranında öderler), 

b) İpotek tesisinde ipoteği tesis edenler, 

c) Kadastro işlerinde adlarına tescil yapılanlar, 

d) Miras sebebiyle çıplak mülkiyetin mirasçı adına tescilinde, çıplak mülkiyet sahibi olanlar, 

e) Rücularda rücu eden taraf, 

f) Bunlar dışında kalan işlemlerde lehine işlem yapılmış olanlar.




Tapu harcı cezasını kim öder?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön