05 / 05 / 2024

Tapu harcı pişmanlık harcı 2018!

Tapu harcı pişmanlık harcı 2018!

Tapu dairesinde gerçekleşen satış sırasında beyan edilen düşük bedel, sonrasında pişmanlık dilekçesi verilerek ve belli oranda bedel ödeyerek yükseltilebiliyor..



Tapu dairesinde yapılan alım satım işlemleri için gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 oranında harç ödemesi yapılıyor. Bu harcı alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödüyor.

Ancak kimi zaman taraflar daha az tapu harcı ödemek için satış bedelini olduğundan daha az beyan edebiliyor. Ancak bu durum alıcı ve satıcı açısından sorunlar yaratabiliyor.

Gerçek satış bedelinin beyan edilmediğinin Maliye tarafından tespit edilmesi halinde kişilere yüzde 25 ceza kesiliyor. Ayrıca aynı evin satışa konu olması halinde de yine yüksek vergiler çıkabiliyor.

Bu cezayı ödemek istemeyenler Maliye fark etmeden tapu harcı pişmanlık beyannamesi verilebiliyor. Böylece eksik harcın pişmanlık zammı ile ödenmesi ile yüklü faizlerin önüne geçilebiliyor. 

Tapu harcı pişmanlık harcı 2018 ne kadar?
Tapu dairesine giderek tapu satış bedelini yükseltmek isteyen kimseler aşağıdaki oranlarda ödeme yapıyor.

Tecil Faizi Oranı     Yıllık yüzde 12
Gecikme Faizi Oranı     Aylık yüzde 1,40
Pişmanlık Faizi Oranı    Aylık yüzde 1,40

Dilekçe örneği

.......... VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ’NE

.../.../2018


Dairenizin ............... Vergi kimlik numaralı mükellefiyim. ............ tarihinde gerçekleşen tapu satışında ............ tapu satış bedeli beyannamemi, eksik vermiş bulunmaktayım.

Ekte sunulan beyannamenin, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 371’inci maddesi hükümlerine göre kabulünü ve gerekli işlemin yapılmasını arz ederim.


ADRES:
.../..../....

       
Mükellef                                           
(Vekili veya Temsilcisi)                             
Ad, Soyadı ve İmza


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön