19 / 04 / 2024

Tapu iptal davası hangi durumlarda açılır?

Tapu iptal davası hangi durumlarda açılır?

Babam bize 1'er daire verdi. Ben ufak çaplı icra dosyam olduğundan, tapuyu 2 oğlumun üzerine yaptım, sonra oğlumun da icra problemleri çıktı. Daireyi veren babam sağ, kardeşlerim sağ, olayları biliyorlar. Tapu iptal davası açabilir miyim? sorusunu yanıtladı.




Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Biz 3 kardeşiz. Babam her birimize 1’er daire verdi. Ben ufak çaplı icra dosyam olduğundan, tapuyu 2 oğlumun üzerine yaptım. 3 bin 500 lira için daire haczedilemeyeceğini bilmiyordum. 5 sene kadar sonra büyük oğlumun da icra problemleri çıktı. Bunun üzerine tapuyu küçük oğlumun üzerine aldık. Dairede ben oturuyorum. Çocuklar evli ve ayrı oturuyor. Şimdi küçük oğlum ‘daire benim, evden çık’ demeğe başladı. Daireyi veren babam sağ, kardeşlerim sağ, olayları biliyorlar. Evlada güvenin sonu maalesef bu. Tapu iptal davası açabilir miyim?' sorusunu yanıtladı. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Tapu iptal davası hangi durumlarda açılır?

 

Biz 3 kardeşiz. Babam her birimize 1’er daire verdi. Ben ufak çaplı icra dosyam olduğundan, tapuyu 2 oğlumun üzerine yaptım. 3 bin 500 lira için daire haczedilemeyeceğini bilmiyordum. 5 sene kadar sonra büyük oğlumun da icra problemleri çıktı.

Bunun üzerine tapuyu küçük oğlumun üzerine aldık. Dairede ben oturuyorum. Çocuklar evli ve ayrı oturuyor. Şimdi küçük oğlum ‘daire benim, evden çık’ demeğe başladı. Daireyi veren babam sağ, kardeşlerim sağ, olayları biliyorlar. Evlada güvenin sonu maalesef bu. Tapu iptal davası açabilir miyim?

● M.E.

Okuyucum babadan devraldığı evi önce iki oğluna devretmiş sonra onlar da aralarında yeni bir işlem yaparak, tapuyu küçük oğlu adına tescil ettirmişler. Böyle bir devir kayıtsız şartsız bir devir, belki de satış. Dolayısıyla bir gayrimenkulün satışını yapıp sonra da iade istemek mümkün değil. Bir ihtimal, ölünceye kadar bakma sözleşmeleri. Böyle bir sözleşme ile gayrimenkul devri yapılabilir ama bakım yükümlüsü, yükümlülüğünü yerine getirmezse tapu iptali ve tescil talebi dava açılabilir.

Ama dikkat edin, böyle bir durumda ortada bir borç vardır. Taraflardan biri borcunu yerine getirmezse karşı tarafın bazı talepleri olabilir. Ama okuyucumun anlattığı olayda böyle bir sözleşmeden bahis yok. Gördüğüm kadarıyla doğrudan doğruya bir devir söz konusu. Netice itibarıyla birine satış (Bir ihtimal bağış) yapılması halinde, sonradan hukuki bir neden olmadan geri alma talebi yerinde görülmez.

Yine okuyucumun anlattığı şekliyle borçlulardan kaçırma amaçlı tapu devri yapıldığına dair babanın veya büyük evladın tanıklığı, okuyucum yönünden olumlu bir sonuç doğurmaz. Hatta küçük oğlanın bu yerin okuyucum tarafından kullanılıyor olması nedeniyle bir miktar kullanma bedeli talep hakkının dahi olduğunu ne yazık ki hatırlatmak isterim.


Geri Dön