19 / 03 / 2024

Tapu kaydı olmayan arsada sınırlar nasıl belirlenir?

Tapu kaydı olmayan arsada sınırlar nasıl belirlenir?

Posta yazarı Tamer Heper 'Babama ait arazilerin mevkisinde kadastro çalışması yapılırken, ağabeylerim bu yerleri şahitler getirerek bölüşmüş. Bana çok küçük bir yer kaldı. Ağabeyim arazisine ‘ev yaptığımız’ iddiasıyla dava açtı. Üst mahkemede karar bozuldu. Sonucu sizce ne olur?' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde 'Babama ait arazilerin bulunduğu mevkide kadastro çalışması yapılırken, ağabeylerim bu yerleri şahitler getirerek bölüşmüşler. Bana ise onlara göre çok ama çok küçük bir yer kaldı. Sonra büyük ağabeyim kendi arazisine ‘ev yaptığımız’ iddiasıyla dava açtı. Davayı kazandı ama üst mahkemede karar bozuldu. Bunun sonucu sizce ne olur?' sorusunu yanıtladı.

Babama ait arazilerin bulunduğu mevkide kadastro çalışması yapılırken, ağabeylerim bu yerleri şahitler getirerek bölüşmüşler. Bana ise onlara göre çok ama çok küçük bir yer kaldı. Sonra büyük ağabeyim kendi arazisine ‘ev yaptığımız’ iddiasıyla dava açtı. Davayı kazandı ama üst mahkemede karar bozuldu. Bunun sonucu sizce ne olur? l Rumuz Cemal.

***

Tapu kaydı olmayan arsada sınırlar nasıl belirlenir?

Okuyucularım yadırgamasın, bugüne kadar ‘rumuz’ diye bir imza koymadım. Vatandaşın sorunu kendine özel olduğu için soru soranların isimlerini yazmıyorum. Hatta olay çok özelse ve olayın anlatımı bile kimliklerini açık edecekse, onların isteği ile isim baş harflerini farklı yazıyorum. Bu soruyu soran okuyucumun da Cemal ismi ile bir ilgisi yok. Ama bu rumuzu yazmamı kendisi teklif ettiği için kullandım.

***

Ancak burada üzülerek söyleyeyim ki kendisine çok yardımcı olamayacağım. Zira olay detaylı bir inceleme gerektiriyor. Anlatımda da biraz eksiklikler var. Yine de bir miktar açıklık kazanacak noktalar var, işte onlardan biri: Kadastro geçen alanlarda iki kardeş babalarına ait arazileri kendi adlarına tescil ettirmiş. Kadastro geçen yerlerde bu çalışma öncesi tapu kaydı olmadığı için çalışma yapılan yer hukuken kimindir bilinmez.

Ancak muhtarın, tanıkların ifadesi, muhtar senedi gibi belgeler değerlendirilerek malikler belirlenir. Sonra bu askıya çıkar, askı döneminde heyete vaki itirazlar dinlenir. Askı sonrası 10 yıl müddetle kadastro çalışmasına itiraz mümkündür. Okuyucumun olayında 10 sene geçmiş.

Bu nedenle artık kadastro çalışmasına karşı itiraz mümkün değil. Ancak ağabey, okuyucumun yaptığı evin kendi arsasına yapıldığı iddiasında. Madem bu alanda kadastro çalışması yapıldı, o halde artık arazilerin sınırları belli. Yapılacak şey bir kadastro mühendislik bürosu vasıtasıyla, ihtilaflı alanların sınırlarının tespiti olacaktır.

Bu husus neticede bir ölçüme bakacak, mühendislerin ölçerek belirlediği sınırlar çizilecek ve yapılan evin hangi sınırlarda kaldığı tespit edilecektir. Bunun için de çok büyük olmayan bir masraf yapılır ama önemli bir mesele de halledilmiş olur.

Gayrimenkule yapılan kadastro için dava açılır mı?


Geri Dön